AVM'lerden markalara tepki: Hayır kurumu değiliz

AVM'lerden markalara tepki: Hayır kurumu değiliz
Alışveriş Ekonomisi Zirvesinde konuşan AYD Başkanı Nuri Şapkacı, fahiş kira artışları ve fesih hakkıyla ilgili eleştirilerine cevap vererek; “Fesih hakkı olmasın deniyor. AVM yatırımcıları hayır kurumu değil, istiyorlar ki anahtarı da verelim'' dedi.

Zirvenin açılışında konuşan AYD Başkanı Nuri Şapkacı, 450’ye yakın AVM ve 50 milyar dolar yatırım değerine sahip AVM’lerin 600 bin doğrudan 2,1 milyon da dolaylı istihdam sağladıklarını belirtti.

AVM’lerin kayıtlı ekonomi, rekabet ile enflasyonla mücadeleye katkı ve yerli ve uluslararası markaların Türkiye’de yaygınlaşması açısından önemli role sahip olduğunu vurgulayan Şapkacı; “Türkiye önemli bir alışveriş destinasyonu olarak konumlanıyor. Bölgenin önemli bir alışveriş destinasyonu haline geldi Türkiye” dedi.

Mağaza Dekorasyon - Olca Mimarlık

AVM yatırımcılarının ticari gayrimenkulün her alanına yatırım yaptığını dile getiren Keresteci, “Pek çoğunun gayrimenkul sektörü haricinde de kritik yatırımları bulunuyor. Ekonomide stabilitenin sağlanması ile nitelikli yatırımın gelmemesi için hiçbir sebep yok. Bu yolda yatırımcıların kedilerini güvende hissetmesini sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Gelişmiş pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de ticari gayrimenkul kira mevzuatının oluşması çok önemli. Geçmişte iyi niyetli atılan adımlar AVM yatırımcılarını güç durumda bırakabilmektedir. Hakkaniyet ilkesi çerçevesinde ivedi adımlar atılması için çalışıyoruz” dedi.

Önemli olan artış oranı değil, rayiçtir

Son dönemde özellikle Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tarafından gündeme getirilen fahiş kira artışları ve fesih hakkı ile ilgili açıklamaları işaret eden Şapkacı, şöyle devam etti:

“Bazı perakende sektör temsilcilerinin AVM’lerde fahiş kira artıları olduğu yönündeki söylemleri sektörümüze zarar vermekte. 2018’de kirada dövizden TL’ye dönülmesi, döviz kredisi borcu olan AVM’lerde gelir kaybına yol açtı. Bu süreçte bazı AVM’ler bankalara geçti veya konkordato ilan etti. O dönemde getirilen düzenleme ile AVM’de kiralar resmi artış oranlarında güncellenmektedir. Bununla birlikte 5. kira yılının sonunda ancak kira tespit davası açılarak kiralar mahkemenin belirlediği rayiç bedele getirilmesi belki mümkün olmaktadır. Düşünün ki serbest piyasa koşullarına göre bir AVM’de kirası 30 bin TL olan bir mağazanız var. Bunun yanında da aynı büyüklükte kirası 10 bin TL seviyesinde kalmış başka bir mağaza var. 10 bin TL olan kirayı 100 bin TL yapsak ne çıkar ki yüzdesel artışlar üzerinden kamuoyu oluşturmak isteyen bazı perakendecileri anlamakta güçlük çekiyorum

Markalar AVM’lerde yer bulamıyor

“Ülkemizde kanunlar gereği fesih hakkını 10. uzama yılı sonunda kullanılabilmektedir.
Özellikle konutlarda yapılan 1 yıllık kiralamada 10. uzama yılının sonunda yani 11. yılda kiralayan anlaşmasını feshedebilir. Peki bizler ticari gayrimenkullerde bir senelik kiralama yapıyor muyuz? Hayır, yapmıyoruz. Minimum ya 5, ya da 10 yıllık yapıyoruz. Bu, 5 yıllık kiralamalarda 16. yılın sonunda, 10 yıllık kiralamalarda ise ancak 21. yılın sonunda anlaşmayı feshetme anlamına geliyor. Hiçbir ülkede örneği olmayan bir şekilde ticari gayrimenkullerde konuta nazaran çok daha fazla korumacı bir yaklaşım var. Bu yaklaşım sonucunda kiracılarımız da makul kiralarda oturdukları için AVM'lerden çıkmak istemiyorlar.

Büyümek isteyen Türk markalarına ve Türkiye pazarına giriş yapmak isteyen global markalara yer bulamıyoruz. Bu şartlar altında AVM'nin de birer ticari işletme olduğu unutularak deniyor ki, sebepsiz fesih hakkı olmasın. Hepimiz ülke ekonomisi ve toplum için hayırlı işler yapıyoruz. Ancak büyük yatırımlar yaparak, risk alan ticari gayrimenkul yatırımcıları birer hayır kurumu değildir. İstedikleri kiradan, ömürleri boyunca AVM'lerde kalmak isteyen markalara anahtarını teslim etsek yine de az gelecek gibi görünüyor maalesef. Öte yandan gerek kira artış oranları gerekse fesih süreleri konularındaki görüşler sanki sektörün genelinin de görüşüymüş gibi de yansıtılmaktadır”

Kaynak:Haber Merkezi