Avrupa'da iltica krizi: Sınırdan sınıra sürükleniyorlar

Avrupa'da iltica krizi: Sınırdan sınıra sürükleniyorlar
Almanya'nın Schengen'i askıya alıp sınırlarını kapatmasıyla 18 binden fazla Türk ilticacı, ülkeler arasında sürükleniyor. Almanya, iltica başvurusu reddedilenleri geri sürerken, diğer AB ülkeleri onları almak istemiyor.

Avrupa'da Türk ilticacı krizi devam ediyor. Almanya'nın Schengen'i askıya almaya karar verip sınırlarını kapatmasıyla birlikte 18 binden fazla Türk, Avrupa'nın sınır bölgelerinde çaresizce mahsur kaldı. Almanya, bu ilticacıları geri sürerken, İsveç, Danimarka ve Avusturya gibi diğer ülkelerin onları geri almak istememesi büyük bir krize yol açıyor.

'ALMANYA AB KURALLARINI İHLAL EDİYOR'

schengen-vizesi-nedir-ne-ise-yarar.jpg

Almanya, iltica hakkı bulunmayan veya ilticası kabul edilmeyen göçmenleri ülkeye almama kararı aldı. Ardından sınır kontrolleri başlamış durumda. Diğer AB ülkeleri daha önce, bu göçmenleri almak istemediklerini açıkça ifade etmişti. Almanya'nın bu kararı, AB'nin serbest dolaşım kurallarını ve birliğini tehdit ediyor.

'GÖNDERİLEN EN BÜYÜK GRUP TÜRKLER'

1559822989124-schengen.jpg

Başlayan kaos ortamı, özellikle Türk ilticacılar üzerinde yoğunlaşıyor; bu yıl Almanya'ya gelen 20 bin Türk kaçaktan %90'ının ilticası reddedildi. Şu an, yaklaşık 18 bin Türk sınır dışı edilecek ve diğer ülkeler onları geri almak istemiyor. Suriyeliler ve Afganlar daha az etkilenirken, Türkler en büyük geri gönderilen grup olarak öne çıkıyor.

HİÇBİR ÜLKE KABUL ETMEK İSTEMİYOR

Avrupa liderleri krize tepki gösterdi: Avusturya, Almanya'nın sınırdan çevirdiği tek bir kişiyi bile almayacaklarını duyurdu. Polonya ve Yunanistan, Almanya'nın kararının Schengen kurallarına aykırı olduğunu belirtirken, Hollanda ve Danimarka da reddedilen göçmenleri kabul etmeyeceklerini açıkladı. Fransa, Almanya'nın kararının AB hukukuna uygunluğunu sorgularken, İsveç sınır kontrollerini anlayışla karşıladığını belirtti.