Avukatlar Ankara'da "hukuka saygı" için yürüdü: Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz
5 Nisan Avukatlar Günü'nde binlerce avukat Ankara'da yürüyüş gerçekleştirdi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) önünde buluşan çeşitli illerden gelen avukatlar cübbelerini giyerek yürüyüşe geçti.
İmamoğlu protestolarında 268 kişi tutuklandı
"Savunmanın bağımsızlığı, hukuka saygı" yazılı pankart eşliğinde Anıtpark'a kadar yürüyüş gerçekleştiren avukatlar, sık sık "Hak, hukuk, adalet", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Bağımsız avukat, bağımsız yargı", "İstanbul Barosu yalnız değildir" sloganları attı.
İmamoğlu protestolarında 139 kişiye tek sayfalık iddianame: 67’si 25 yaş altı
Yargının siyasetin etkisi altına girmesi, avukatlara yönelik baskı, şiddet ve yoksulluğa karşı Ankara'da bir araya gelen avukatlar, "Savunma susturulamaz" dedi.
ARTAN BASKILARA TEPKİ
Muhalefet belediyelerine kayyum atama kararları, siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası, sokak eylemlerinin polis baskı ile sindirilmeye çalışılması hukuka olan güveni her geçen gün daha da düşürürken, yargı kararları da sık sık tepki çekiyor.
CHP'den RTÜK önünde yayın durdurma protestosu: Başarır parti otobüsünün kaçırıldığını açıkladı
Hukukun son kalesi haline gelen savunmanın temsilcisi avukatlar ise artan baskılarla boğuşuyor.
Türkiye’nin dört bir yanından gelen avukatlar, yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için Anıtpark'a yürüyen avukatlar burada basın açıklaması gerçekleştirdi.
"İmamoğlu protestoları" araştırması: Her 100 kişiden 73'ü eylemleri doğru buluyor
"TUTUKLU GENÇLER SERBEST BIRAKILSIN"
Avukatlar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını protesto ettikleri için tutuklanan gençler için de yürüdü.
Yürüyüş esnasında protestolara ilişkin baskı, gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren avukatlar, "Tutuklu gençler serbest bırakılsın" sloganı attı.
Ankara'da İmamoğlu protestolarına TOMA'lı müdahale: Çok sayıda gözaltı
"İSTANBUL BAROSU BU HALKIN ADALET TAŞIYICISI OLMUŞTUR"
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Erinç Sağkan, açıklamada söz alarak yükselttikleri sesin sadece avukatların değil, adaletin ve hakkaniyetin sesi olduğunu söyledi.
5 Nisan Avukatlar Günü'nün aynı zamanda, dünyanın sayı bakımından en büyük barolarından biri olan İstanbul Barosunun da kuruluş yıl dönümü olduğunu hatırlatan Sağkan, "Ancak ne yazık ki, 147 yıllık bu köklü kurumun seçilmiş yönetimi bugün hukukla değil; haksızlıkla mesnetsiz iddialarla, hukuka aykırı yargı kararlarıyla görevinden uzaklaştırılmak isteniyor" dedi.
Protestoculara "Erdoğan'a hakaret" operasyonu: 41 kişi gözaltına alındı
"İstanbul Barosu, istibdada da işgal mahkemelerine de karşı duruş göstermiş, darbe dönemlerinde hukukun onurunu ayakta tutmuş; bu halkın yüz yıllık bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinde adaletin taşıyıcısı olmuştur" diyen Sağkan, İstanbul Barosu'na yönelik müdahalenin sadece bir kuruma değil, baro üyesi on binlerce avukata dönük bir tehdit niteliği taşımaktadığını vurguladı.
Sağkan, "Baroları susturulmak istenen bir ülkede, savunmanın sesi bastırılmak isteniyor demektir.
*Ama biz buradayız; meslek örgütümüze, mesleğimizin onuruna ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkıyoruz. Ve biliyoruz: Bu ses, susturulamaz!" ifadelerini kullandı.
"ADALETİN OLMADIĞI YERDE KİMSE GÜVENDE HİSSEDEMEZ"
Sadece kendi hakları için değil, "Bu ülkede nefessiz bırakılmaya çalışılan her ses, bastırılmak istenen her itiraz, susturulmak istenen her vicdan için" bir araya geldiklerini söyleyen Erdinç, "Çünkü biz avukatlar biliriz ki, adaletin olmadığı bir ülkede hiçbir yurttaş kendini güvende hissedemez" diye konuştu.
Ankara'da protestolara polis müdahalesi: Gözaltılar var
"HİÇBİR GÜÇ BU İRADEYİ TESLİM ALAMAZ"
Erdinç konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
*Bu yürüyüş, savunmanın yalnızca mahkeme salonlarında değil, hayatın içinde, yurttaşın adalet arayışında da var olduğunu gösteren bir iradenin ifadesidir. Attığımız her adım, yalnızca bugünün değil, mesleğimizin ve hukukun geleceği içindir.
*Hukuksuzluk karşısında susmayan her ses, yalnızca bugünü değil, yarını da savunmaktadır. Adaletin tek bir güvencesi var; o da adaleti savunmaya hazır olanların kararlılığıdır.
*Biz avukatlar, yalnızca hak arayanların değil, hukukun ve adaletin de teminatıyız. Bugün burada toplanan irade, sadece meslek onurumuzu değil, yurttaşın haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunmanın iradesidir. Hiçbir güç, bu iradeyi teslim alamaz!
*Savunma susmaz! Savunma durmaz! Savunma boyun eğmez!"
*Açıklamasında avukatların ihtiyaçlarına da değinen Erdinç, taleplerini şu şekilde sıraladı:
*Hukuk fakülteleri, sayının değil niteliğin esas alındığı, liyakatle şekillenen eğitim kurumları olmalıdır.
*Kontenjanlar planlı biçimde azaltılmalı, etik ve yetkinlik ön planda tutulmalıdır!
*Avukatlık stajı, bir bekleme süreci değil; meslektaşlarımızın sosyal ve mali güvencelerle desteklendiği ve onları mesleğe hazırlayan güçlü eğitim süreci olarak görülmelidir.
*Avukata yönelik şiddet, bireye değil; doğrudan adalete yönelmiş bir saldırıdır. Bu saldırı karşısında özel koruma tedbirleri uygulanmalı, failler etkin biçimde cezalandırılmalıdır!
*CMK ücretleri, yalnızca bir meslek hakkı değil; bir avukatın onuruyla yaşayabilmesi için temel bir güvencedir. Savunma hakkı, yoksulluk sınırına mahkûm edilemez!
*Kamu avukatları, yargının asli unsurlarındandır. Özlük hakları korunmalı, mesleki bağımsızlıkları güçlendirilmeli, statü eşitsizlikleri giderilmelidir!
*Genç avukatların ekonomik baskı altında ezildiği, bağlı çalışan avukatların sömürüldüğü, kadın avukatların ise çok boyutlu ayrımcılığa uğradığı bir yapıya sessiz kalamayız! Mesleğimizin her alanında güvenceli, eşit ve adil çalışma koşulları sağlanmalıdır!
Avukatların programı daha sonra Anıtkabir’de gerçekleştirilecek resmi tören ile devam edecek.
Kaynak:Haber Merkezi