“Ayakkabıyla bile girmeyin” denmişti! Salda Gölü alarm veriyor

“Ayakkabıyla bile girmeyin” denmişti! Salda Gölü alarm veriyor
“Ayaykkabıyla bile girmeyin” uyarılarına rağmen dozerlerle girilen Salda Gölü alarm veriyor. Salda Gölü’nün kıyılarında çatlamalar olduğu, yol inşaatındaki asfalt ve kazıntıların göle doğru itildiği ortaya çıktı.

Uzmanların, “Ayakkabıyla bile girmeyin” dediği Salda Gölü’nde canlı organizmaların oluşturduğu beyaz adacıklar kararmaya başladı. Salda Gölü’nü koruma bilincinin geliştirilmesi için kurulan Salda Gölü Koruma Derneği yönetimi, gölün etrafında bulunan çöpler ve diğer unsurlara ilişkin paylaşımlar yaparak kritik uyarılarda bulundu.

ASFALT ATIKLARI GÖLE DOĞRU ATILMIŞ

Dernek yönetimi, sosyal medya hesaplarından ‘Salda Gölü’nde alarm’ başlığıyla yaptığı paylaşımlarda, “Kayadibi, Doğanbaba yolu çalışmaları sırasında eski asfalt ve kazıntılar göle doğru itilmiş. Yol çalışması için ‘sadece iyileştirme’ denilmişti ama gözlemlerimiz farklı. Çevre koruma ilkeleri ihlal edilmiş. Acil önlem şart.” açıklamalarında bulundu.

Salda Gölü’nün ekosisteminin tehdit altında olduğunu belirten dernek, bağımsız uzmanlar tarafından saha incelemesi ve bilimsel analiz yapılmasını talep ederek “Zararın boyutu belirlensin, onarım başlasın. Gelecekte benzer olayları önlemek için sıkı denetim mekanizmaları kurulmalı. Hassas doğal alanlardaki her çalışma titizlikle yürütülmelidir” ifadelerini kaydetti.

salda.png

HER YER ÇÖP

Dernek yönetimi, Salda Gölü çevresindeki kirliliğin devam ettiğine dair görüntüler paylaşarak “Her yerde çöp, cam kırıkları ve plastik atık görmek mümkün. Bu eşsiz güzelliğimizi korumak için daha etkili önlemler alınmalı.” ifadelerini kullandı ve Salda Gölü için tam koruma talep etti.

KIYILARDA ÇATLAKLAR OLUŞTU

Salda Gölü’nün kuruduğuna da dikkat çeken dernek, “Mavi gezegen S.O.S veriyor. Kıyılardaki çatlaklar ve kuruma, gölün hızla tükenişini gösteriyor. Acil önlem alınmazsa, bu doğa harikası ve ekosistemi, geri dönüşü olmayacak şekilde zarar görebilir” ifadeleriyle uyarılarda bulundu.

Dernek yönetimi, göl kenarındaki araç izlerini de eleştirdi ve “Salda Gölü’ne tekrar kepçe sokulmuş. Bravo, doğa katliamında ısrarcıyız. Gölü kum havuzu sanan zihniyet sayesinde yakında Salda’yı sadece kartpostallarda göreceğiz.” ifadelerini kullanarak söz konusu görüntülerin 25 Temmuz 2024 tarihinde kaydedildiğini ifade etti.