Ayhan Bora Kaplan Davası'nda 'reddi hakim talebi’ne ret

Ayhan Bora Kaplan Davası'nda 'reddi hakim talebi’ne ret
Ankara 32’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında 61 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, sanıkların reddi hakim talebini reddetti.

Ayhan Bora Kaplan Davası'nda 'reddi hakim talebi’ne ret geldi.

Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davanın son duruşmasında, sanıkların ve avukatlarının sunduğu reddi hakim talepleri yine reddedildi. Mahkemede gerginlik oluştu ve mahkeme başkanına eleştiri sesleri yükseldi.

SANIK VE AVUKATLARIN ELEŞTİRİLERİ

Tutuklu sanık Deniz Urcan’ın avukatı Sidar Yurtçiçek, mahkeme başkanının telefon mesajıyla emniyet yetkililerinden koruma aracı tahsis ettiğini iddia etti. Yurtçiçek bu durumun yasal prosedürlere aykırı olduğunu savunarak mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini öne sürdü. Tutuklu sanık Tansel Aktan mahkeme başkanının kendisi hakkında adil bir karar veremeyeceğini söyledi.

Ayhan Bora Kaplan, mahkeme başkanına yönelik sert eleştirilerde bulundu ve "Vereceğiniz karar ne olursa olsun, benim için yok hükmündedir. Adil bir yargılama yapılmadığına inanıyorum." dedi.

SAVCI VE MAHKEME KARARI

Savcı, sanıkların reddi hakim taleplerinin "yargılamayı uzatma amacı taşıdığını" belirtti ve taleplerin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, yapılan işlemlerde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığını belirtti ve reddi hakim taleplerini geri çevirdi. Mahkeme, mahkeme başkanına koruma aracı tahsis edilmesinin yasal bir gereklilik olduğuna vurgu yaptı.

TUTUKLU SANIK BARIŞ KURT'UN AVUKATI SİNAN KOCAOĞLU İTİRAZ ETTİ

Savcının mütalaası sırasında tutuklu sanık Barış Kurt’un avukatı Sinan Kocaoğlu, mütalaaya itiraz etti. Mahkeme başkanı Mehmet Güven, "sataşma" gerekçesiyle Kocaoğlu’nun polis eşliğinde salondan çıkarılmasına karar verdi. Yaşanan gerginlik, mahkemenin tarafsızlığına ilişkin tartışmaları daha da artırdı.

NE OLMUŞTU?

Ayhan Bora Kaplan ve suç örgütü, 7 Eylül 2023’te Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Kaplan, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "kasten yaralama" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" gibi suçlardan tutuklanmıştı. Kaplan'ın, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yakın ilişkiler içinde olduğu iddiaları kamuoyunda dikkat çekici bir biçimde yankı uyandırmıştı.

Kaplan ve ekibine yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 28 kişiden 13’ü tutuklanmış, 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Soruşturma sürecinde, Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın Kaplan’la bağlantılı olduğu ve lüks villa ile araç hediye aldığı iddiaları da gündeme gelmişti.

SAVCILIK İDDİANAMESİ

61 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, Kaplan'ın liderliğini yaptığı suç örgütünün işlediği suçların şunlar olduğu iddia edildi

1 | Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi

2 | Altan T., Murat Y., Serhat T. ve Serdar H.’nin silahla yaralanması

3 | Erkan D.’nin iki gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi

4 | Mehmet Taha E.’nin işletmelerinin zorla alınması

5 | Muhammed S.’nin otomobillerinin gasp edilmesi ve zorla çek yazdırılması

6 | Emirhan B.’nin darp edilmesi

Kaynak:Karar