Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı Sertçelik’in ifadesi ortaya çıktı

Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı Sertçelik’in ifadesi ortaya çıktı
Ayhan Bora Kaplan davasının M7 kod adlı gizli tanığı Serdar Sertçelik, tutuklu bulunduğu Macaristan’da ifadesini değiştirdi. Sertçelik, Macar yetkililere, “Siyasetçilerle ilgili gizli bilgilere sahibim, beni iade etmeyin” iddiasında bulundu.

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının M7 kod isimli gizli tanığı olan ve Macaristan'da yakalanarak tutuklanan Serdar Sertçelik, Kaplan operasyonunu gerçekleştiren emniyet müdürlerinin tutuklanmasına yol açan ifadesini değiştirdi.

T24’ün aktardığına göre, firar etmesinin ardından paylaştığı videolarda, polis müdürlerinin kendisini bazı siyasiler ve bakanların isimlerini söylemesi için zorladığını öne süren Sertçelik, Macaristan Başkent Mahkemesi’nde verdiği ifadede, iç siyasette rol alan birden fazla kişiyi etkileyecek gizli bilgilere sahip olduğunu iddia etti.

Geçtiğimiz kasım ayında hakkındaki ev hapsi kararını ihlal edip gittiği restoranda ayaklarından vurulmasının “suikast girişimi olduğunu” öne süren Sertçelik, kendisine koruma statüsü verilmesine rağmen güvenlik korumasının kendisini, 2023 yılının kasım ayında düzenlenen suikast girişiminden koruyamadığını ileri sürdü.

Sertçelik, bu sebeple ülkeden kaçıp saklandığını ifade ederken iade edilmek istemediğini kaydetti.

gizli-tanik.png

FİRARININ ARDINDAN AÇIKLADI

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan davasının en önemli sanıklarından biri olan Sertçelik’in, hakkında ev hapsi kararı ve ayağında elektronik kelepçe bulunmasına rağmen yurt dışına kaçtığı belirlenmişti. Sertçelik, firarının ardından paylaştığı videolarda, Kaplan dosyasında üst düzey yargı ve emniyet mensuplarının adının geçtiği M-7 kodlu gizli tanığın kendisi olduğunu duyurmuştu.

Kaplan operasyonunu düzenleyen Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile gerçekleştirdiği görüşmelerin bir bölümünü paylaşan Sertçelik, verdiği ifadede; TBMM Başkanvekili ve eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Mücahit Aslan, yine eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sadık Soylu gibi isimleri eklemesi için baskıya uğradığını ileri sürmüştü.

Darbe iddiasında bulunan Sertçelik’in bu iddialarının ardından, aralarında Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik ve Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan'ın da bulunduğu polis memurları açığa alınmış ve daha sonra da tutuklanmıştı.

gizli-tanik4.png

Darbe iddiaları üzerine Savcılık tarafından başlatılan soruşturma sürerken hakkında kırmızı bülten çıkarılan Sertçelik, mayıs ayında Macaristan’da yakalandı ve başkent Budapeşte’de mahkemeye çıkarıldı. 6 Temmuz’a kadar geçici olarak tutuklanan Sertçelik, iade edilmek istemediğini kaydetti.

Macaristan, Adalet Bakanlığı’na bir yazı göndererek Sertçelik için hazırlanan 174 sayfalık iade evraklarının karmaşık bulunması sebebiyle, hazırladıkları 8 sorunun cevaplanmasını talep etti. Söz konusu yazıda, Sertçelik’in geçici olarak tutuklanması hakkında verilen karar ve Budapeşte Mahkemesi’nde verdiği ifade yer aldı.

Macaristan Başkent Mahkemesi kararında, gizli tanık Sertçelik’in, yakalanmadan önce yayınladığı videolarda “emniyet mensupları tarafından bazı isimleri vermesi için zorlandığı” şeklindeki iddialarının tam tersi yönünde ifade verdiği ortaya çıktı.

gizli-tanik2.png

“BENİ İADE ETMEYİN”

Sertçelik, Macaristan'da verdiği ifadede, “iç siyasette rol alan birden fazla kişiyi etkileyecek gizli bilgilere sahip olduğunu" ifade etti ve geçtiğimiz yılın kasım ayında, ev hapsi kararını ihlal ederek yemek yemeye gittiği restoranda ayaklarından vurulmasının da “suikast girişimi olduğunu” öne sürdü.

Kendine koruma statüsü verilmesine rağmen, korumasının, kendisini geçtiğimiz kasım ayındaki suikast girişiminden koruyamadığını iddia eden Sertçelik, bu sebeple Türkiye’den kaçarak saklandığını söyledi ve iade edilmek istemediğini ifade etti.