AYM’nin iptal ettiği emeklilik düzenlemesi Kızılay için yeniden gündemde

AYM’nin iptal ettiği emeklilik düzenlemesi Kızılay için yeniden gündemde
İktidar, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği düzenlemeyi yeniden getiriyor. Bu kapsamda, yasada bulunan emekli maaşı ile ilgili kısıtlama, Türkiye Kızılay Derneği ve bu derneğe ait şirketlerde çalışanlar için uygulanmayacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vergi torba teklifi görüşülürken AKP’nin önerisi ile teklife yeni bir madde eklendi. Eklenen bu maddeye göre, yasadaki emeklilik aylığı ile ilgili kısıtlama, Türkiye Kızılay Derneği ve bu derneğe bağlı olan şirketlerde çalışanlar için uygulanmayacak.

AKP, bu kararın gerekçesini, “Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bir maddede emekli aylıklarında sıkıntı olan personelin problemini çözmüş oluyoruz.” ifadeleriyle açıkladı.

AYM İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, Haziran ayında; Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti, Yeşilay Vakfı, Antalya Diplomasi Forumu Vakfı ile Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı’nda çalışan kişilerin, emekli ve yaşlılık maaşlarının kesilmeyeceğini söyleyen kuralı iptal etmişti. Söz konusu AYM kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı.

aym.png

“İDARENİN HABERİ YOK”

AYM, kararın gerekçesinde eşitlik ilkesinin ihlal edildiğinin altını çizmişti. AYM’nin verdiği bu karara karşı iktidar, Türkiye Kızılay Derneği’nde çalışanların emeklilik aylıkları kesilmeden çalışmaya devam edebilmesi amacıyla tekrar yasal düzenleme hazırlığında.

Aynı zamanda, vergi torba teklifi görüşmeleri sırasında, teklifte bulunan deniz ve hava taşıma araçları için yüklenilen KDV’nin, gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınmasına zemin sağlayan madde de tartışma yarattı. AKP, verdiği önerge ile maddeyi tekliften çıkarırken İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, maddenin neden çıkarıldığı sorusunu yöneltti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, konuya ilişkin, “Aslında teknik olarak bizim çalıştığımız madde önergesi ortada ama farklı bir öneri de var, grubun takdirindedir. İlave, teknik olarak söyleyeceğim bir şey yok” ifadelerini kullanırken İYİ Partili Usta, “İdarenin haberi yok. Nilgün Hanım’ı da burada biz haberdar ettik” ifadeleriyle Hatipoğlu’na yanıt verdi.

AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök, teklifin istisnanın kısmi KDV istisnası olarak düzenlenmesi yönünde olduğunu fakat milletvekillerinin bunun kaldırılmasıyla ilgili önerge verdiğini dile getirirken “Ben getirmiş olduğum kanun teklifinin arkasındayım başkanım” açıklamasında bulundu. Söz konusu madde, yine AKP’lilerin verdiği önerge ile tekliften çıkarıldı.

komisyon.png

İKTİDAR YARGIYI YİNE DİNLEMEDİ

İktidar, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hükümlere rağmen işçiye yine “baraj” getirdi. Toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmek için yüzde 1 ve yüzde 2 barajlarını aşan sendikalara üye olma şartı, geçtiğimiz dönemlerde Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

İktidar, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi’nin iptaline hükmettiği düzenlemeyi, bir kez daha yüzde 1 şartı olarak getirmek için TBMM’de görüşülen “vergi torba teklifine” ekledi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, konu hakkında gerçekleştirdiği açıklamada, sendika seçme özgürlüğünü kısıtlayan yüzde 1 barajının geri çekilmesini talep ederken “Sendikal örgütlenmeye baraj uygulaması getiren kanun teklifi açıkça anayasamıza aykırıdır. Bu kanun, bağımsız ve özgür sendikacılık anlayışını yok etmeyi hedeflemektedir.” ifadelerini kaydetti.