Bakan Şimşek’ten küçük işletmelere enflasyon muhasebesi müjdesi: 1,5 Milyon mükellef kapsam dışına çıkıyor

Bakan Şimşek’ten küçük işletmelere enflasyon muhasebesi müjdesi: 1,5 Milyon mükellef kapsam dışına çıkıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon muhasebesi uygulamasında önemli bir karar alındığını duyurdu: 1,5 milyon mükellefi geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkaracaklarını açıkladı.

TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD ve TÜRMOB gibi iş dünyası ve meslek kuruluşlarının taleplerine kulak veren Bakan Şimşek, yapılan düzenlemenin küçük işletmelere büyük bir kolaylık sağlayacağını belirterek, "Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olan yaklaşık 1,5 milyon küçük işletmemizin 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek kalmayacak," dedi. Bu yeni düzenleme, 2023 yılı sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeleri kapsıyor.

ENFLASYON MUHASEBESİNE GEÇİŞ VE GELECEK DÜZENLEMELER

Türkiye’de enflasyon muhasebesi uygulaması en son 2004 yılında yürürlüğe girmiş ancak 2021 yılına kadar şartlar oluşmadığı için herhangi bir düzeltme yapılmamıştı. 2021 yılı sonunda şartlar tekrar oluşunca, meslek kuruluşları uygulamanın 2023 yılına kadar ertelenmesini talep etmişti. Bakan Şimşek, "2023 yılı sonunda herhangi bir vergi ödemeden bilançoların düzeltildiğini" ifade ederek, mükelleflerin 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemi beyannamelerinin verme sürelerinin de uzatıldığını hatırlattı.

YATIRIM YAPAN MÜKELLEFLER İÇİN YENİ ÇALIŞMALAR

Bakan Şimşek, enflasyon düzeltmesinin, yatırım yapan mükellefler üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla yeni modeller üzerinde çalıştıklarını da belirtti. Şimşek, "Yatırımcıların bu dönemde zorlanmaması için ilgili birimlere talimat verdik. Devam eden yatırımlar hesabının enflasyon düzeltmesinden kaynaklı değerlenmesi durumunda oluşacak kârların özel bir fona alınarak vergilenmemesi yönünde bir model üzerinde çalışıyoruz ancak bu düzenleme için yasal bir değişiklik gerekiyor." dedi.

Bakanlığın hazırladığı yeni tebliğ taslağı Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Eğer taslak onaylanırsa, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde, cirosu 50 milyon liranın altında olan mükellefler enflasyon düzeltmesi yapmadan beyannamelerini verebilecekler.

ENFLASYON MUHASEBESİNİN ŞİRKETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişimlere bağlı olarak mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Bakanlık, bu süreçte borçları fazla olan mükelleflerin ilave vergi ödemelerinin önüne geçmek ve enflasyon muhasebesinin şirketler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık tarafından hazırlanan tebliğle, yaklaşık 1,5 milyon mükellefin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarılması planlanıyor. Bu sayede, mükelleflerin hesap dönemi sonunda düzeltme yaparak uygulamadan daha az etkilenmeleri hedefleniyor.