Bakanlığın tarım arazilerinin kiralanmasına ilişkin verdiği karara tepkiler büyüyor!
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı, işlenmeyen ve boş kalan tarım arazilerine ilişkin yeni bir yönetmelik kararı aldığını duyurdu. Buna göre, Tarım Ve Orman Bakanlığının hazırladığı İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik yürürlüğü girdi.
Yönetmeliğe göre, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilebilecek.
Üretimi olumsuz etkileyeceğini ve büyük şirketlerin arazileri kiralayarak tarım sektöründe tekelleşmeye neden olacağı vurgulanan Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmenlik'e çiftçilerin üretim haklarını ihlal ettiği belirtilerek tepki gösterildi.
Konuya ilişkin avukat Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Orhan Çetinbilek'in Danıştay'a iptal başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Açılan davaya birçok çiftçi müdahil olurken itiraz başvurusunda bulunuldu.
Avukatlar söz konusu yönetmeliğin tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği ve büyük şirketlerin arazileri kiralayarak tarım sektöründe tekelleşmeye neden olacağını vurgularken, kiralama işleminin sosyal ve ekonomik karmaşalara neden olacağı belirtti. Tarımsal desteklerin ve üretim desteklerin artırılmadan bu uygulamaya geçilmesinin sorunların çözümüne katkı sağlamayacağı ifade edilidi.
Birgün'ün haberine göre, 3 avukatın ortak imzasıyla yayınlanan açıklamada ise, “Üreticinin tarım arazilerinden uzaklaştırılması ve tarımsal üretimden çekilmesi, gıda fiyatlarında artışa ve tüketicinin aşırı pahalı ürünlerle karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Tarım arazileri çiftçilerin elinde kalmalı. Çiftçiyi üretime yönlendirecek, tarımı teşvik edecek politikalar izlenmeli” denildi.