Bakanlıktan motokuryelere adli sicil ve sertifika şartı: Çürük elmalar ayıklanacak

Bakanlıktan motokuryelere adli sicil ve sertifika şartı: Çürük elmalar ayıklanacak
İçişleri Bakanlığı ve BTK'nın üzerinde çalıştığı yeni düzenleme ile motokuryelerin adli sicil kaydının temiz olması gerekecek, mesleki yeterlilik sertifikası zorunlu hale gelecek ve yalnızca belirlenen firmalara hizmet verebilecekler.

Motokuryeler için yeni düzenleme yolda. İçişleri Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) aylardır üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre, motokuryelerin toplumsal güvenliğini artırmaya yönelik önemli değişiklikler yapılacak. Artık motokuryelerin adli sicil kaydının temiz olması ve mesleki yeterlilik sertifikasına sahip olmaları şart olacak.

Motokurye yalnızca çalıştığı firmaya hizmet verecek

sirinevler-moto-kurye.jpeg

Sabah'ta yer alan habere göre, Yeni düzenlemeyle birlikte, motokuryelerin çalıştıkları firmaları bildirmeleri, yalnızca belirledikleri firmalarla hizmet vermeleri zorunlu hale gelecek. Ayrıca, kuryelerin çalıştığı kurum dışında başka bir iş veya müşteri ile ilişkili ürün taşıması durumunda cezai işlem uygulanacak. Bu uygulama ile motokuryelerin sosyal güvence altına alınması ve güvenliklerinin sağlanması hedefleniyor.

"Çürük elmalar sektörden ayıklanacak"

Sektördeki güvenlik sorunlarını gündeme getiren Motosiklet Sürücüleri Federasyonu (MOSEF) Genel Başkanı Murat Tomris, kayıtdışı çalışan motokuryelerin sektörde ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu belirtti. Tomris, "Hapishaneden çıkan kişilerin hemen motokuryelik yapmaya başlaması, güvenlik protokollerinin eksikliği nedeniyle ciddi bir sorun oluşturuyor. Bazı uyuşturucu baronları, motokuryelere bilmeden uyuşturucu taşıttırabiliyor" dedi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, kayıtdışı çalışan motokuryelere karşı daha sıkı denetimler yapılacak ve yalnızca güvenlik prosedürlerine uygun olanlar sektörde yer alabilecek.

Sosyal güvence artırılacak

ankara-moto-kurye-firmalari-2024.jpg

Yeni düzenlemeyle esnaf kurye modeliyle çalışan motokuryelere de sosyal güvence sağlanacak. Kendi şahıs şirketini kurarak çalışan kuryeler, hizmet verdikleri firmalarla en az bir yıl süresince sözleşme yaparak çalışacak. Bu sayede kuryelerin sosyal güvencelerinin şirketleri tarafından karşılanması sağlanacak.

Kayıt dışı motokuryeler 2 milyona yaklaştı

1614612663754-moto-kurye.jpg

Türkiye’de kayıtdışı çalışan motokuryelerin sayısının 2 milyona yaklaştığını belirten Tomris, sektörün milyarlarca liralık vergi kaybına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, bu tür kayıtdışı çalışan motokuryelerin WhatsApp ve Telegram gibi gruplar üzerinden anlık işler alarak çalıştığını ve bu durumun güvenlik açığı oluşturduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi ile birlikte hızla artan motorlu kurye sayısına dikkat çekerek, “Güvenlik ve koruma anlamında ciddi bir düzenleme gerekliliği vardı. Artık kuryelerin, evlerimize kargo getiren kişiler olarak güvenliğimizi sağlamamız adına sorumluluk taşımasını sağlayacağız” dedi.

Kaynak:sabah- haber merkezi