Barodan rapor: Cezaevinde öğün sayısı ikiye düşürüldü
İstanbul Barosu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne düzenlenen ziyaret sonrası rapor oluşturdu. Raporda öğün sayısının ikiye düşürülmesi ve porsiyonların yetersiz olması, kantin fiyatlarının pahalılığı, sağlık hakkına erişim, sohbet hakkı ve hukuki desteğe erişim sorunları bulunuyor.
Mahpuslar keyfi olarak disiplin cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını ve bu durumun “iyi hal” tespitinde soruna yol açtığını belirterek infaz süresi tamamlanmasına rağmen cezaevinde tutulmaya devam eden mahkumların olduğunu ifade ettiler.
Özgür Özel cezaevindeki 5 siyasi tutukluyu ziyaret edecek
İstanbul barosunun tüm talep ve şikayetleri için dilekçe hazırlanması gerektiğini fakat cezaevinde kalem ve kağıda olan erişim zorluğunda dolayı hak talebinde zorluk yaşandığına vurgu yaptı. Rapora göre okuma yazama bilmeyen ve maddi sıkıntılar nedeniyle avukata erişemeyen mahkumlar hak ihlalleriyle karşı karşıya kalıyor.
ÖĞÜN SAYISI İKİYE DÜŞÜRÜLDÜ
Hazırlanan rapora göre cezaevinde bir süredir kahvaltı dağıtılmıyor ve yalnızca iki öğün yemek dağıtılıyor. Mahpuslarla yapılan görüşmelerde bulunan İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Sekreteri Av. Onur Sezen, geçtiğimiz yıl aynı cezaevine ilişkin yapılan raporlamada böyle bir durumun söz konusu olmadığını öğün sayısının ikiye düşürülmesinin son bir yılda hayata geçirildiğini belirtti. Bununla birlikte Sezen, net bir tarih tespiti olmadığını vurguladı.
Sırrı Süreyya Önder: Bize genellikle cezaevi yolu gözüküyor
Rapora göre görüşme yapılan tüm mahpuslar son dönemde kantin fiyatlarındaki artıştan şikayette bulunuyor. Fiyatlardaki bu artış kahvaltı da verilmeyen mahkumlar için cezalandırma aracına dönüşmüş biçimde. Kuruma gelen yemeklerin de doyurucu olmadığını söyleyen mahpuslar satılan ürünleri de alamayınca yeterli beslenemediklerini söylüyorlar. Ayrıca daha önce haftada bir meyve alma imkanı da iki haftada bire düşürülmüş bilgisi paylaşıldı.
SAĞLIK HAKKINA ERİŞİM CİDDİ SORUN
Cezaevindeki önemli sorunlardan biri de sağlık hakkına erişim. Görüşme yapılan mahpuslar talep etmelerine karşılık tahlil sonuçlarının kendilerine verilmediğini ifade ediyor. Mahpuslar aynı zamanda kurumda yeterli sayıda sağlık personelinin bulunmadığını, acil bir durumda müdahale edebilecek personel sayısının çok az olduğunu söyledi.
Psikiyatri hastalarının da uzman doktora ulaşımın kısıtlı olduğunu ifade eden mahpuslar buna örnek olarak 3 yıl önce psikiyatri uzmanı ile görüşen bir hastanın hala görüşmede yazılan dozda ilaç kullanmaya devam ettiğini ifade etti.
YETERLİ TEDAVİ VE BAKIM HİZMETİ YOK
Mahpuslar ayrıca rehabilitasyon koğuşlarında yeterli tedavi ve bakım hizmetinin sağlanamadığını da belirttiler. Kişisel bakımını yapamayacak durumda olan mahpuslara da profesyonel bakım imkanı sağlanamadığını söyleyen mahpuslar, anneleri ile birlikte yaşayan çocukların sağlıksız koşullarda yaşam sürdürdüğünü vurguladı.
Görüşmede yer alan mahpuslar açık havaya çıkarıldıkları zaman iletişim kurmalarının engellendiğini ve haberleşme kaynaklarından yararlanamadıklarını ifade ettiler. Raporda mahpuslar Basın İlan Kurumu listesinde yer almayan süreli ve süresiz yayınlara erişim sağlayamadıkları belirtiliyor.
Kaynak:Haber Merkezi