BM raporu: Kadınlar için en tehlikeli yer evleri
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi tarafından hazırlanan küresel kadın cinayetlerine dair yeni rapora göre, dünya genelinde her gün yaklaşık 140 kadın ve kız çocuğu, eşleri veya aile üyeleri tarafından öldürülüyor. 2023 yılına ait verilere göre, 85.000 kadın ve kız çocuğu erkekler tarafından cinayete kurban gitti. Bu cinayetlerin %60’ı, kurbanların yakınları tarafından işlendi. Raporda, kadınlar için en tehlikeli yerin evleri olduğu vurgulandı.
Taksim yine kadınlara kapatıldı: Gerekçe "Kamu düzeninin sağlanması"
Meclis’te kadın komisyonu kuruldu: Komisyon başkanı olarak erkek seçildi
Kayyum, kadın müdürlüğüne erkek atadı
Kadınlar için “en güvenli” alan en tehlikeli yer
BM Kadın Birimi İcra Direktörü Yardımcısı Nyaradzayi Gumbonzvanda, “Veriler, kadınların hayatlarının en güvenli olması gereken özel alanların, pek çoğunun ölümcül şiddete maruz kaldığı yerler olduğunu gösteriyor,” dedi. Gumbonzvanda, "Bu veriler buzdağının görünen kısmı" diyerek, tüm kadın cinayetlerinin kaydedilmediğini ve bazı ölüm nedenlerinin kadın cinayeti olarak tanımlanmadığını belirtti.
2023’te kadın cinayetlerinde artış
Ekim ayında 48 kadın cinayeti: 2010'dan bu yana en yüksek rakam
Bakan Yerlikaya ölen kadınları suçladı: İkazımıza uymadılar, kapıyı açtılar vuruldular
15 yılda 4 bin 179 kadın erkekler tarafından öldürüldü
Kadın cinayetlerinin küresel tahminlerine göre, 2022 yılında 89.000 kadın ve kız çocuğu öldü. Ancak, 2023'te erkekler tarafından öldürülen kadın sayısında artış yaşandı. BM'nin raporuna göre, özellikle Afrika, 2023’te 21.700 kurbanla en yüksek kadın cinayeti oranına sahip bölge oldu. Afrika'yı, Amerika ve Okyanusya izledi. Avrupa ve Amerika'da kadın cinayetlerinin büyük kısmı yakın partnerler tarafından işlenirken, diğer bölgelerde aile üyeleri birincil failler oldu.
Fransa, Güney Afrika ve Kolombiya'dan acı veriler
Erkekler 10 ayda 357 kadını katletti
İran'da çıplak protesto gerçekleştiren kadın öğrenci gözaltına alınıp akıl hastanesine yatırıldı
Fransa, Güney Afrika ve Kolombiya gibi ülkelerde yapılan araştırmalar, yakın partnerleri tarafından öldürülen birçok kadının, ölümünden önce şiddet ihbarında bulunduğunu ortaya koydu. BM Kadın Birimi, bu ülkelerdeki verileri referans alarak, yakın partnerleri tarafından öldürülen kadınların önemli bir kısmının, önceden yetkililere başvurduklarını doğruladı.
Kadın cinayetlerinin istatistiksel yansıması yetersiz
Raporda, küresel ölçekte kadın cinayetlerine dair eksik veriler dikkat çekiyor. Birçok ülke, kadın cinayetleri konusunda sağlıklı veri toplama konusunda eksiklikler yaşıyor. Veriler, Fransa'da 2019-2022 yılları arasında kadın cinayetlerinin %79'unun yakın partnerler veya aile üyeleri tarafından işlendiğini, Güney Afrika’da ise bu oranların %9 olduğunu gösteriyor. Ancak, tüm dünyada kadın cinayetlerine dair doğru kayıtlar tutulmuyor, bu da verilerin tam olarak yansıtılamadığı anlamına geliyor.
Küresel mücadele hayat kurtarabilir
BM, ülkelerin kadın cinayetlerine karşı daha etkin mücadele etmesi için veri toplama ve hesap verebilirlik mekanizmalarını güçlendirmelerini öneriyor. Küresel ölçekte artan kadın cinayetlerine karşı hükümetler, yeni yasalar çıkarma ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele etmek adına daha fazla adım atmayı taahhüt etti. Kadınların haklarını koruma adına atılacak bu adımlar, dünya çapında daha fazla kadının hayatını kurtarabilir.
Kaynak:kısa dalga