BOTAŞ ve TotalEnergies'den 10 yıllık LNG anlaşması imzalandı

BOTAŞ ve TotalEnergies'den 10 yıllık LNG anlaşması imzalandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ile TotalEnergies arasında imzalanan uzun vadeli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmasının detaylarını Houston’da düzenlenen Gastech 2024 enerji forumunda duyurdu.

Anlaşma gereği, 2027 yılından itibaren Türkiye’ye her yıl yaklaşık 1,6 milyar metreküp LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) teslim edilecek. Böylece toplamda 10 yıl boyunca 16 milyar metreküp LNG’nin tedarik edilmesi hedefleniyor.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji ihtiyacını çeşitlendirmek için farklı kaynaklardan gaz tedarik etmenin önemine değinerek, “Enerjide ithalata bağımlı bir ülke olarak, piyasalardaki dalgalanmalara karşı koruma sağlamak amacıyla stratejiler geliştirmekteyiz” ifadelerini kullandı. Bayraktar, Türkiye’nin LNG tedarikinin sadece boru hatlarıyla değil, gemiler aracılığıyla da gerçekleştirileceğini vurgulayarak, mevcut altyapı yatırımlarıyla yıllık gaz ihtiyacının yarısının sıvılaştırılmış doğal gaz olarak sağlanabileceğini belirtti.

Anlaşmanın esnek şartlara ve rekabetçi koşullara sahip olduğunu ifade eden Bayraktar, uzun vadede Türkiye’de gaz fiyatlarını düşürmeye yönelik önemli katkılar sağlayacağını kaydetti. Ayrıca, Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketiminin 50-55 milyar metreküp civarında olduğunu ve bu miktarın büyük bölümünü karşılayacak kapasitede olduklarını dile getirdi.

Bakan Bayraktar, farklı kaynaklardan gelen gazları karıştırarak oluşturdukları “Türk harmanı”nı, özellikle Güneydoğu Avrupa ülkelerine sunmayı hedeflediklerini belirtirken, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi ülkelere gaz ihracatının başladığını müjdeledi.

Geçtiğimiz aylarda BOTAŞ, ABD’li ExxonMobil ile 10 yıllık yıllık 2,5 milyon ton LNG anlaşması imzalamış, ayrıca Shell ile de 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküplük LNG tedarik anlaşmasına varmıştı. Bayraktar, enerji tedarikinde en rekabetçi şartları sağlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

ÖNEMLİ OLAN HALKIN BÜTÇESİNE OLUMLU BİR YANSIMANIN OLUP OLMAYACAĞI

Anlatılanlara ve detaylara göre olumlu bir anlaşma olduğu yönünde intiba bırakan bu sürecin halkın bütçesine olumlu bir etki ve katkı yapıp yapmayacağı merak konusu.