Brezilya kıyılarındaki köpekbalıklarında kokain testi pozitif çıktı

Brezilya kıyılarındaki köpekbalıklarında kokain testi pozitif çıktı
Bilim insanları, Brezilya açıklarındaki köpek balıklarında kokain tespit edildiğini duyurdu.

Deniz biyologları, Rio de Janeiro kıyılarından alınan 13 Brezilya sivri burunlu köpekbalığını test etti ve kaslarında ve karaciğerlerinde yüksek seviyede kokain bulunduğunu tespit etti.

Konsantrasyonların, daha önce diğer su canlıları için bildirilen değerlerin 100 katına kadar çıktığı belirtildi. Oswaldo Cruz Vakfı tarafından yürütülen araştırma, köpek balıklarında kokain bulunduğunu tespit eden ilk araştırma olma özelliğini taşıyor. Uzmanlar, kokainin uyuşturucunun üretildiği yasadışı laboratuvarlar veya uyuşturucu kullanıcılarının dışkıları yoluyla sulara karıştığını düşünüyor.

Araştırmacılar, kaçakçılar tarafından denize dökülen veya kaybolan kokain paketlerinin de bir kaynak olabileceğini, ancak bunun daha düşük bir ihtimal olduğunu söylüyor. Uzmanlar, çalışmadaki tüm hamile köpekbalıklarının kokain maruziyetinin fetüsler üzerindeki etkilerinin henüz bilinmediğini söylüyor.

Leiria Politeknik Üniversitesi Deniz ve Çevre Bilimleri Merkezi'nde deniz ekotoksikoloğu olarak çalışan Sara Novais, Science dergisine yaptığı açıklamada, bulguların "çok önemli ve potansiyel olarak endişe verici" olduğunu söyledi.

Konunun uzmanlarının araştırmaları sonucunda kokainin köpekbalıklarının davranışlarını değiştirip değiştirmediğini tespit etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. Geçtiğimiz yıl İngiltere'nin güney kıyılarında toplanan deniz suyu örneklerinde, kokain kullanımı sonrasında karaciğer tarafından üretilen benzoylecgonin de dahil olmak üzere kimyasal bileşiklere rastlanmıştı.