Buğra Gökce'den Instagram yasağı açıklaması: Haftalık zarar 396 milyon dolara ulaşabilir

Buğra Gökce'den Instagram yasağı açıklaması: Haftalık zarar 396 milyon dolara ulaşabilir
İPA Başkanı Buğra Gökce, Instagram'a getirilen erişim engelinin ekonomiye vereceği zarara dikkat çekti.

Türkiye'de 2 Ağustos'ta başlayan Instagram erişim engeli hala sürüyor. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, bu yasağın ekonomiye olumsuz etkilerine vurgu yaptı.

Gökce, erişim engelinin özellikle küçük işletmeler, turizm ve lokantacılık sektörleri üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini belirterek, "Instagram yasağı nedeniyle ekonomimiz bir haftada 396 milyon dolar zarar görebilir" şeklinde uyarıda bulundu.

Buğra Gökçe'den Instagram yasağı açıklaması - Zafer Gazetesi

Haftalık e-ticaret hacminin daralmış olduğunu da kaydeden Gökce, "Yasaklarla sorunlar çözülemez. Instagramın yasaklanmasının ağır bedelini 85 milyon ödüyor" diyerek tepki gösterdi.

Buğra Gökce'den Instagram yasağı açıklaması: Haftalık zarar 396 milyon dolara ulaşabilir

Gökce'nin açıklamaları şu şekilde:

Instagram yasağı: Haftalık zarar 396 milyon dolara ulaşabilir. TUSAŞ’ın 1 yılda yaptığı ihracattan fazla para kaybedebiliriz.

Instagram yasağı küçük işletmeleri, turizm ve lokantacılık sektörünü vuruyor!

Türkiye’de e-ticaret yapan 559 bin 412 işletme var. Bu işletmelerin %76’sı şahıs işletmesi, %21’i limited şirket ve %3’ü anonim şirket.

2024 yılında e-ticaret hacminin 3,4 milyar TL olması bekleniyor -du.

Instagram’ın kapalı olmasının haftalık maliyeti 13,3 milyar liraya çıkabilir. Haftalık e-ticaret hacmi de daralmış durumda.

Ölçeği anlamak açısından, 2023 yılında Aselsan 108, Roketsan 161, TUSAŞ 337 milyon dolar değerinde ihracat yaptı. Sadece Instagram yasağı nedeniyle 1 haftada ekonomimizin uğradığı zarar 396 milyon dolara ulaşabilir.

Instagram yasağı sadece e-ticareti etkilemiyor. Turizm, otelcilik, lokanta ve restaurantlar başta olmak üzere hizmet sektörü de müşterilere ulaşmakta zorlanıyor. Yasağın yaz sezonunda uygulanması işletmeleri etkiliyor.

Yasaklarla sorunlar çözülemez. Instagramın yasaklanmasının ağır bedelini 85 milyon ödüyor. Türkiye’nin de dünyada itibarı zedeleniyor. Kamu keyfi kararlarla değil akılcı, bilimsel ve gerçekçi kararlarla yönetilirse Türkiye kazanır."

bb.jpg