Can Atalay için kritik gelişme: 'AYM'nin kararı TBMM'yi bağlar'

Can Atalay için kritik gelişme: 'AYM'nin kararı TBMM'yi bağlar'
Can Atalay'ın tahliyesiyle ilgili kritik gelişme yaşandı; İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kararını Yargıtay'a değil TBMM'ye gönderdi. Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından, TBMM'de yaşanan tartışmalarla Atalay'ın durumu yeniden gündeme geldi.

Gezi Direnişi nedeniyle hapse mahkum edilen ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi konusunda kritik bir gelişme yaşandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'ın tahliye edilmesi konusunda karar vermeyip topu bir kez daha Yargıtay'a atmıştı. Ancak, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkındaki hak ihlali kararını tanımayarak TBMM'ye gönderdi.

'AYM'NİN KARARI TBMM'Yİ BAĞLAR'

1681450-can-atalay-kimdir-65b90682efa2a.jpg

Yargıtay'ın kararı sonrası, Atalay'ın vekilliği TBMM'de tartışma konusu oldu. TBMM'de okunan kararın 'yok hükmünde' olduğu yönündeki Anayasa Mahkemesi'nin tarihi kararı, Atalay'ın avukatları tarafından tahliye talebiyle yeniden gündeme getirildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu sefer topu Yargıtay'a atmak yerine TBMM'ye attı ve AYM'nin kararının TBMM'yi bağladığını belirtti.

GÖZLER NUMAN KURTULUŞA ÇEVRİLDİ

Mahkemenin kararında, "Anayasa Mahkemesi'nin 22/2/2024 tarihli kararının, TBMM Genel Kurulu'nun 30/1/2024 tarihli 54. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 3/1/2024 tarihli ve E.2023/12611 sayılı yazısının Başkanlıkça okunmak suretiyle Genel Kurul'a bildirilmesi işlemine ilişkin olduğu" ifade edildi. Bu gelişmeler ışığında, gözler bir kez daha TBMM Başkanı Numan Kurtuluş'a çevrildi.