Çekerek Irmağı’ndaki kirlilik isyan ettirdi: Su samurları tehlike altında
Yozgat’ta geçimini tarımsal üretim ve hayvancılık yaparak temin eden, Kümbet Ovada yer alan Aydıncık ilçesinin Kazankaya köyündeki kanyon girişinde yosunlar oluşturup, tortulaştı. Görenlerin önce ekili alan zannettiği yeşil ve kızıl renkteki tabakanın, ırmakta yaşayan canlıların ölümüne de neden olabileceği belirtildi. Köy sakinleri, ırmaktaki kirliliğin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınıp, mevcut kirliliğinde temizlenmesini istedi.
“ÜRÜNLERİMİZ ÇÜRÜYOR”
İSKİ'den açıklama: İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde kaç oldu?
Köy sakinlerinden olan Mithat Uzun şu sözleri söyledi:
*Epey bir süre yoktum köyde ama daha sonra döndüğümde, görüyorsunuz halini, bu şekilde olması iyi değil. Bizim daha önceki ürünlerimiz, mahsullerimiz üzerine kar yağsa sapasağlam olan soğanlarımız şimdi tarlada çürüyor bu barajın sebebiyle. Yapılan tesislerin bize verdiği mağduriyetler, meyvemiz, sebzemiz hiçbir şeyimiz olmuyor. Kirlilik herhalde barajın üzerine yapılan Biyogaz Tesisleri ve hayvan atığı, kanalların bağlanması.
“NEFES ALMA İHTİMALİMİZ YOK”
*Önceden bizim çocukluğumuzda şu ırmakta çok güzel oyunlar oynanıyordu, giriyordu, tertemiz yıkanılıyordu. Şimdi girme ihtimalimiz yok, nefes alma ihtimalimiz yok. Yazın özellikle meydanımızda veya evlerimizin önünde oturma gibi hiçbir halimiz yok, sinekten böcekten, her türlü rahatsızız. Buna en kısa zamanda bir çözüm bulunmasını istiyoruz.
“BİR ÖNLEMİN ALINMASINI İSTİYORUZ”
Kırıkkale'de kadın cinayeti: 5 erkek öldürüp Kızılırmak'a atmış
Mehmet Solmaz şu ifadeleri kullandı:
*İnsan sağlığına da zararı var, hiç kimse bir duyarlılık yapıp da bir şey yapmıyor, kıpkırmızı akıyor ırmak bazen. Çevreye zarar verdiği gibi insana, hayvana her şeye, yetiştirdiğimiz mahsullere bile çok zararı var, ürünü alamıyoruz, tarlada çürümeye başladı, pancarımız, soğanımız, patatesimiz. Bir önlemin alınmasını istiyoruz, halk olarak.
“BİYOGAZ TESİSİ ÖNLEM ALMIYOR”
Orhan Erdoğan ırmak için şu sözleri kullandı:
*Buranın HES yapılırken her 5 senede bir ırmak yatağının temizlenmesi gerekiyordu. Şu anda ırmak yatağında her şey var. Çekerek de biyogaz gübre tesisi kuruldu, onu ırmağa verdikleri zaman, ırmaktan suladığını mahsullerin hepsi çürüyor, ona bile önlem almıyorlar. Genelde ırmaktan, başka bir yerden sulamamız yok bizim, yeraltı suları zaten yazın kesiliyor. Yeraltı suları kesildikten sonra ırmaktan sulamaya başlıyoruz.
İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerine soruşturma
“HES’LERİN IRMAK YATAĞINI TEMİZLEMESİ GEREKİYOR”
*Verdiğimiz su mahsulleri çürütüyor. HES kanununa göre, bu Irmak yatağının komple temizlenmesi lazım. Bu HES’ler kurulurken temizlenmesinin ağır bedelleri mal olduğu için onu yapmıyorlar. Bunu yapanlarsa, bunun peşine düşerlerse buradaki HES’lerin ırmak yatağını temizlemesi gerekiyor.
“BARAJIN HER YÖNDEN ZARARI VAR”
Hasan Şimşek şu sözlere yer verdi:
*Bu barajın köye çok zararı var. Malımız, davarımız su bile içemiyor. Bitkiler, sebzeler zarar görüyor, her yönden zararı var. 7-8 senedir bu meyveleri bile kurutuyor, meyveleri hiç alamıyoruz. Meyveler, elma olsun, kayısı olsun hepsini kurutuyor.
Uzmanı uyardı: Hava kirliliği ölüme kadar götürebilir
“BİYOGAZ TESİSİNİN BİZE DE ZARARI VAR”
Osman Torun ise şunları söyledi:
*Bizim buradaki meyvelerimiz, sebzelerimiz olmuyor barajda dolayı. Gördüğünüz gibi zaten ırmağın işi de komple ot yatağıyla dolu. Bir de yukarıda biyogaz tesisi yaptılar. Onun da bize zararı var. Soğanlarımızı, pancarımız çürütüyor. Bunun dile getirilmesini istiyoruz, başka bir şey demiyoruz.
Kaynak:Gazete Pencere