'Cemevleri ibadethanedir, nokta!' demişti: İBB meclisinin kararıyla kesinleşti

'Cemevleri ibadethanedir, nokta!' demişti: İBB meclisinin kararıyla kesinleşti
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun her fırsatta dile getirdiği “ Cemevleri ibadethanedir. Nokta” sözü, İBB meclisinin aldığı kararla kesinleşti.

İBB meclisi, İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün görev ve çalışma usulünü belirleyen bir yönetmelik kabul etti. Bu yönetmelikte, müdürlüğün teşkilat yapısı, hukuki statüsü, görev ve yetkileri ile çeşitli personel tanımları yer aldı. Ayrıca, şube müdürlüğünün sorumluluk alanına cami ve mescitlerin yanı sıra cemevi ve diğer dinlerin ibadethaneleri de dahil oldu.

TEMEL İLKE TARAFSIZLIK

whatsapp-image-2024-09-13-at-11-23-07.webp

Şube Müdürlüğünün görevleri; dini kurum ve topluluklardan gelen teklif, görüş ve talepleri incelemek, değerlendirmek ve ilgili kurum birimlerine iletilmesini sağlamak ve takibini yapmak olarak belirlendi. Kamu hizmetinin tarafsızlığı ve eşitlik ilkesi adına dini kurum ve topluluklara ait ibadethaneler için bina ve tesis inşası, bina ve tesislerin bakımı ve onarımına yönelik talepleri değerlendirilmesi ve takibi de müdürlüğün görevleri arasında tanımlandı.

KAMUSAL HİZMETLERDEN EŞİT YARARLANILACAK

whatsapp-image-2024-09-13-at-11-23-04.webp

İBB Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü, dini kurum ve toplulukların ibadethanelerine malzeme desteği sağlamak, eğitim ve kültürel faaliyetlerini desteklemek ve geliştirmekle sorumlu olacak. Ayrıca, inanç grupları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla ortak projeler yürütmek, etkinlikler düzenlemek ve gerektiğinde destek sunmak da müdürlüğün görevleri arasında yer alıyor. Yönetmelikte, ibadethaneler arasında ayrımcılığa sebep olacak karar ve işlemlerden kaçınılması gerektiği vurgulanmış durumda. Dini kurum ve toplulukların kamusal hizmetlerden eşit yararlanabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ise özel olarak belirtildi.

İBADETHANELER: CAMİ, MESCİT, CEMEVİ, KİLİSE, HAVRA

whatsapp-image-2024-09-13-at-11-23-01.webp

İBB Meclisi Grup Başkan Vekili Ülkü Sakalar, "“ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugüne kadarki Cemevleri kararları ortada. Danıştay’da da pek çok açılmış dava var. Biz geçmişten beri zaten hep aynı şeyi söylüyoruz. Geçtiğimiz dönemde de bu mecliste, Cemevleri’nin ibadethane statüsünde olmasına ilişkin önerge verdik. Fakat çoğunluk bizde değildi. AK Parti çoğunluğu vardı. O dönemde reddedildi. Büyük tartışmalar çıktı. Fakat biz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tüm İbadethanelere yönelik hizmetleri için bunu tek bir müdürlük çatısı altında toplamak için, dini kurum ve topluluklarla ilişkiler müdürlüğünü kurduk Mayıs ayında. Bu müdürlüğün tam olarak hangi ibadethane, hangi topluluklara, nasıl bir hizmet vereceğini açıklamak için mevcut kanunlar çerçevesinde bakış açımızı da ortaya koyarak, ibadethane tanımını getirdik. Bizim için ibadethane. Bu kanun kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hizmet edeceği ibadethaneler, ‘Cami, Mescit, Cemevi, Kilise, Havradır’ dedik. Ve ismini net koyarak, müdürlüğün tüm bu ibadethanelere eşit hizmet götüreceğini yönetmelikle düzenledik” ifadeleriyle alınan kararı değerlendirdi.