Cengiz Holding’e AKP’den bir kıyak daha

Cengiz Holding’e AKP’den bir kıyak daha
Aldığım kamu ihaleleriyle dikkat çeken Cengiz Holding’e AKP iktidarından bir kıyak daha yapıldı. Holding'in enerji santrali kuracağı ve önceleri ÇED olumlu raporu verilen Polatlı’daki iki tarım arazisi kamulaştırıldı.

AKP iktidarında en fazla kamu ihalesi alan holdinglerin başında gelen Cengiz Holding için bir kıyak daha yapıldı. Geçtiğimiz günlerde Holding Başkanı Mehmet Cengiz’in “Kıskanacaklarına k*çlarını kaldırıp çalışsınlar” ifadeleriyle kendisini eleştirenleri hedef aldığı şirket için iki farklı kamulaştırma kararı verildi.

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan karara göre Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Kocahacılı ve Şıhahmetli mahallelerinde bulunan bazı taşınmazlar alelacele kamulaştırıldı. Cengiz Holding’in iki güneş enerji santralı (GES) projesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ‘kamu yararı’ ifadesi kullanılarak kamulaştırılan alan, tarım ve mera alanlarının olduğu bölgede bulunuyor.

Şıhahmetli ve Kocahacılı mahallerinde bulunan projelerin değeri 998 milyon 501 bin 453 TL iken Şıhahmetli Mahallesi’nde yapılması planlanan proje 112,40 hektarlık, yani 158 futbol sahası büyüklüğünde alanı kapsıyor. Söz konusu projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 30 Ocak günü çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilmişti.

erdogan-1.png

150 BİN GÜNEŞ PANELİ

Söz konusu proje kapsamında tarım arazileri üzerine 150 bin adet güneş paneli kurulması öngörülmüştü. Yılda 150 milyon kilowatt saat üretim yapılması planlanırken projede 75 megawatt gücünde enerji depolama tesisi bulunacak. Önemli tarım arazilerinden oluşan proje alanının 400 metre doğusunda ağıl ve hayvan çiftliği de bulunurken eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından daha önce bu arazi için imar planı hazırlanmış fakat Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) açtığı davalar sonucunda bu plan iptal edilmişti.

Bakanlık, Kocahacılı Mahallesi’nde bulunan 112,47 hektarlık alanı kapsayan projeye de 19 Mart’ta çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı vermişti.

Diğer yandan, Cengiz Holding dışında başka kamulaştırma kararları da alındı. Erzincan’da bulunan taşınmaz ile Yemişli DGES Üretim Tesisinin yapımı amacıyla Mardin’de bulunan bazı taşınmazlar ve Mardin’de kurulacak TAHA Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali (Yardımcı Kaynak GES) Elektrik Üretim Tesisi için bazı taşınmazlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ivedilikle kamulaştırılacak.

Van’da kurulacak Bağlama RES (Yardımcı Kaynak GES) Elektrik Üretim Tesisi için bazı taşınmazların ve Nevşehir’de kurulacak Avanos Regülatörü ve Cemel HES (Yardımcı Kaynak GES) Üretim Tesisi İçin gerekli olan bazı taşınmazların da acele bir biçimde kamulaştırılmasına karar verildi.