Cerrahpaşa Hastanesi’nden Ölümcül Salgın Uyarısı!

Cerrahpaşa Hastanesi’nden Ölümcül Salgın Uyarısı!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde alınan farklı su örneklerinde akciğer enfeksiyonuna neden olabilecek bakteri saptandı. Uzmanlar yaz aylarında su tanklarının temizlenmesi uyarısında bulundu.

Ölümcül hastalığa neden olabilecek bakteri konusunda uyarıda bulunan göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda bakterinin salgına neden olabileceğine dikkat çekti.

Diken’den Mesude Demir’in haberine göre, Mayıs ve Temmuz aylarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde zatürre belirtisi bulunan hastaların legionelle açısından değerlendirilmesi istendi. Hastaların yanı sıra hastane personeli ve yakınlarının da risk altında olduğunu iddia edilirken uzmanlar ölümcül bakterinin salgına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

diken-1.webp

MAYIS’TA İLK UYARI YAPILMASINA RAĞMEN ÖNLEM ALINMADI!

Ölümcül bakteriyle ilgili ilk uyarı 16 Mayıs’ta enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Satoğlu tarafından yapılmıştı. Hastanede herhangi bir bakteri saptanmamasına rağmen gerekli önemlerin alınması yönünde yazılı uyarıda bulunuldu. Birimlere legionella testi temin edilmesi istendi.

TEMMUZ AYINDAKİ İKİNCİ UYARI YAZISINDA ‘ACELE’ BAŞLIĞI

İkinci uyarıyı ‘Acele’ başlığıyla 5 Temmuz’da, başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci yaptı. Bu uyarı da ilki gibi tüm birimlere gönderildi. Her iki uyarıda ayrıca, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100’ün üzerinde nabzı, ishal veya nörolojik ve başka sıralanan belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılması istendi.

diken-2.webp

Her iki uyarı yazısında da test yapılması yönünde uyarılarda bulunurken aradan geçen iki ay boyunca herhangi bir test yapılmadığı iddia edildi. Konuyla ilgili uyarıda bulunan göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bulaşıcı hastalığın suda ürediğine dikkat çekerek solunum yoluyla vücuda girerek zatürre yaptığını belirtti. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulanan hastalarda ağır seyrettiğine dikkat çeken Kılınç, bakterilerin oluşmasını engellemek için su tanklarının ve kulelerinin düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguladı.