Dünya Sağlık Örgütü’nden korkutan açıklama: En yüksek ölüm oranına sahip
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği virüsünün (mpox) eskisinden daha hızlı yayıldığını ve en yüksek ölüm oranına sahip olduğunu açıkladı.
Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, ortaya çıkan maymun çiçeği virüsüne dair değerlendirmelerde bulundu. "Maymun çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip" ifadelerini kaydeden Harris, bu virüsün bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu kaydetti.
Harris, maymun çiçeği için şimdilerde, belirlenen bir tedavinin bulunmadığını belirtirken virüse yakalanan hastalar için destekleyici tedaviler kullanıldığını iletti.
Yaptığı açıklamada, maymun çiçeği vakalarının temas yoluyla yayıldığını ifade eden Harris, yayılmayı önlemek için hasta kişilerin temaslarına dikkat etmesi için çağrı yaptı. Harris, geçtiğimiz gün İsveç’te ilk maymun çiçeği vakasının bildirilmesinin takip sisteminin işe yaradığını gösterdiğini vurguladı ve "İsveç, tanımlanan ilk vaka konusunda şeffaf davrandı, diğer ülkeler de bu yolu izlemeli" dedi.
HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla uluslararası yayılma potansiyeli olasılığı karşısında 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (maymun çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim" ifadelerini kaydetmişti.
Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı tüm kıtada acil durum ilan edildiğini iletmişti.
HEM HAYVANLARDAN HEM İNSANLARDAN BULAŞIYOR
Maymun çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün yol açtığı vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma sebepleri arasında bulunuyor.
İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabilirken virüsün belirtileri arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar bulunuyor.
Özel bir tedavisi olmayan bu hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.