Dünyanın en tehlikeli yolu Türkiye'de: Sürücüler buradan geçerken akla karayı seçiyor!

Dünyanın en tehlikeli yolu Türkiye'de: Sürücüler buradan geçerken akla karayı seçiyor!
Bayburt ile Trabzon arasında yer alan Derebaşı virajları, "dünyanın en tehlikeli yolu" olarak tanımlanıyor. Adrenalin severler, bu zorlu virajlarda hızlarını test ediyor.

1914'teki Rus işgali sırasında yöre halkının emeğiyle inşa edildiği bilinen bu yol, kış aylarında çığ ve heyelan gibi doğa olaylarına sıkça sahne oluyor. Bölgeye özgü bir özellik olarak, Soğanlı Dağları'nın zirvesindeki vadide yoğun sis etkisini sürekli olarak gösteriyor.

Türkiye birinci geldi: İşte dünyanın en tehlikeli yolu - Resim : 1

Derebaşı virajları, 8 yıl önce "www.dangerousroads.org" adlı web sitesi tarafından "dünyanın en tehlikeli yolu" olarak seçildi. Bu virajlar, dik kayalıklar üzerinde yer alıyor ve sürücüler için büyük zorluklar oluşturuyor. Toplamda 13 keskin dönüşe sahip olan bu yol, araçların tek seferde bu dönüşleri tamamlamasını neredeyse imkansız hale getiriyor ve sürücüler için adeta bir meydan okuma sunuyor.

"İkinci Dede Korkut Bisiklet Festivali" çerçevesinde, üç farklı ülkeden ve otuz şehirden gelen sporcular, şiddetli sis ve yağmurun etkili olduğu zorlu parkurda yaklaşık 50 kilometre boyunca pedal çevirdi. Bayburt Valisi Mustafa Eldivan da sporculara eşlik etti.

Türkiye birinci geldi: İşte dünyanın en tehlikeli yolu - Resim : 2

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerini birbirine bağlayan stratejik konumdaki Bayburt'un yüksek rakımı, eşsiz doğası ve coğrafi yapısıyla doğa sporları için ideal bir yer olduğunu ifade etti.

Eldivan, Bayburt'u Türkiye'de doğa turizminin önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek, bu bağlamda özellikle Derebaşı virajlarının en dikkat çekici bölgelerden biri olduğunu vurguladı.

dunyanin-en-tehlikeli-yolu-bayburt-ve-trabzon-arasinda-7.jpg

Eldivan, Bayburt ve Trabzon'u birbirine bağlayan virajların dünyanın en tehlikeli yol kümesi olduğuna işaret ederek, "Hem harika manzaraları barındıran bir yer hem de adrenalin tutkunları için bulunmaz bir eser." dedi.

Özellikle bisiklet, motosiklet ve trekking sporcularının bölgede çeşitli aktiviteler düzenlediğini ifade eden Eldivan, "Bazen navigasyonla yanılıp buradan geçen araçlar, bisikletçiler, motosikletçiler, turistler de sık görülüyor. Ama biz burayı hem Türkiye hem de uluslararası camiaya duyurarak bir turizm etkinliğini başlatmak istiyoruz." diye konuştu.

Vali Eldivan, bu kapsamda kentte bisiklet festivali düzenlediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Farklı ülke ve şehirlerden 150 bisikletçiyle buraya geldik. Ben de onlara eşlik ederek adrenalin dolu anlar yaşadım. Biz Bayburt Derebaşı virajlarını ülkemize tanıtmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki ay yine burada motosiklet festivali düzenlemeyi planlıyoruz. Bununla beraber yaz kış tanıtıma devam edeceğiz. Bu açıdan Bayburt hem bisiklet sporları hem trekking gibi her türlü doğa sporuna uygun bir yer. Onun dışında futbol takımlarının yüksek irtifa kamp merkezi olarak sürekli gündemdeki bir yer. Biz bunun altyapısını hazırlıyoruz. Özellikle yazın ülkenin her yeri sıcaktan bunalırken Bayburt yayla olduğu için hem sıcaklıklar hem de nem oranı insanları rahatsız edecek düzeyde değil."

Van Gölü Aktivistleri Derneği Kurucu Başkanı Erdoğan Özel de sporcularla dünyanın en tehlikeli yolunu aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

"BÜTÜN BİSİKLETSEVERLERİ BURAYA BEKLİYORUZ"

Bölgenin virajların yanı sıra doğasıyla eşsiz bir yer olduğunu anlatan Özel, "Aşağı inince sis var, daha yukarı çıkınca güneşli hava oluyor. Yine bazen tırmanışta önümüzdeki arkadaşımızı kaybedecek kadar sis oluyor. Gerçekten eşsiz bir doğa, bütün bisikletseverleri buraya bekliyoruz. Aynı zamanda tarihi önemi de barındıran çok önemli bir geçit. İnşallah önümüzdeki yıl yine bisiklet grubumuzla burada olacağız." dedi.