Düzce ve Sakarya dehşeti yaşamaya hazırlanıyor, 990 dönüm orman arazisi yok olacak!

Düzce'nin Gümüşova ilçesi ve Sakarya'nın 18 köyü taş ocağı ruhsatı alan ve bu bölgelerde ağaç katliamı yapacağı iddia edilen şirketin çalışmaları yüzünden olumsuz etkilenecek. Çevre sakinleri ve muhtarlar ruhsatın iptal edilmesini talep etti.

Düzce'nin Gümüşova ilçesinin tamamına ve Sakarya'nın da 18 köyüne büyük zararlar verecek olan taş ocağı tesisi yapımına, çevre sakinleri; tesisin dinamit patlatarak çalışacak olması, taş taşıyan kamyonların E 5 üzerindeki trafiği artırması, bölgenin ekolojisinin bozulması, çevreye toz yağması gibi nedenlerle karşı çıkıyor.

Düzce'nin Gümüşova ilçesindeki Halil Bey Köyü sakinleri ile Sakarya'nın Çukurhan Köyü sakinleri yapılacak olan taş ocağı tesisinin yaşamı olumsuz etkileyeceği öngörüsüyle ve ata yurtlarını kaybetme tehlikesiyle baş başa kalmalarından ötürü verilen ruhsatın iptal edilmesini istedi.

Düzcenin Sesi haberine göre 20 dönüm orman arazisi ilk etapta bir taş ocağı şirketine tahsis edildi ancak çevrede bulunan mahalle ve köylerde yaşayanlar, tesisin 20 dönüm ile yetinmeyeceğini, kazı sahasının ilk etapta 220 dönüme sonrasında 990 dönümlük alana yayılacağını öne sürüyor.

Çevre sakinleri, köylüler bu durumun önüne geçmek için çabaladıklarını ancak seslerini duyuramadıklarını dile getirerek, "Burada bizim çocukluğumuz geçti, köylerimiz elden gidiyor, endemik bitki türleri yok ediliyor, doğal yaşam tahrip ediliyor, dinamit patlatarak yapılacak çalışmalar huzurumuzu kaçıracak, evlerimize ve bahçelerimize toz yağacak, taş ocağı tesisini istemiyoruz, derhal ruhsatı iptal edilsin" ifadelerine yer verdi.

ÇEVRE SAKİNLERİ VE MUHTARLAR: "SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ!"

Düzcenin Sesi'ne konuşan çevre gönüllüsü Serdar Baba, ekolojinin tahrip edilmesi nedeniyle birkaç yıl içinde bölgedeki hava sıcaklığının en az 10 derece artacağına vurgu yaparak, insan ve doğal yaşamın olumsuz yönde etkileneceğini sözlerine ekledi.

Yanı sıra Halil Bey Köyü Muhtarı Coşkun Özçelik ise "Kamu yararına olan işlere saygı gösteriyoruz, ancak çevrenin de dikkate alınmasını, bu tesise müsaade eden birimlerin buraya gelerek verdikleri kararı gözden geçirmelerini, verdikleri izinlerin iptalini istiyoruz” diyerek karara sert çıktı.

Gümüşova Yeni Mahalle Muhtarı Fehmi Enveş de, söz konusu talana ilişkin; bu doğal katliamı durdurmak için yola çıktıklarını, ormana yakın konutlarının olduğunu dile getirdi.