Ege'de peş peşe büyük depremler: Ahmet Ercan'dan korkutan açıklama
Çoğunluğu 4 ve üzerindeki deprem fırtınalarının ardından halktv.com.tr'ye konuşan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bölgede yıkıcı bir depremin olması bizim için şaşırtıcı olmaz" dedi.
Ege Denizi'nde peş peşe depremler: Naci Görür'den "Dikkatli olun" uyarısı
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre Ege Denizi'nde son 2 günde en küçüğü 3.5 ve en büyüğü bugün sabah saatlerinden 4.7 olan 15 deprem meydana geldi. Depremlerin hepsinin yüzeye çok yakın bir noktada yaşanması dikkat çekti.
İzmir'in ilçelerinde ve Yunanistan'ın Ege Denizi'ne kıyısı olan kentlerde de hissedilen depremlerin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan korkutan bir değerlendirme geldi. halktv.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Ercan, söz konusu depremlerin Afrika kıtasının Ege Denizi ve Anadolu kabuğunu baskılaması sonucu depremcik boşalmalarına neden olduğunu söyledi.
İzmir'i bekleyen tehlike: 20 ilçede denetim yok, deprem riski İstanbul'dan fazla
Bölgenin geçmişte 7.3 ve 7.5 gibi büyüklüğünde depremleri yaşadığını belirten Ercan, "Bu bölgede yıkıcı bir depremin olması bizim için şaşırtıcı olmaz. Ama bunun ne zaman olacağını bilmek zor" dedi.
Ercan'ın, değerlendirmesinin tamamı şöyle:
Afrika Ana kıtasının Güney Ege dalma bayma kuşağında yaklaşık 10 milyon yıldır 17 derecelik bir dalışı var. Aynı zamanda Ege Denizi kabuğunu ve Anadolu kabuğunu baskı altında tutuyor. Bu baskı sonucunda özellikle Ege Denizi ve Anadolu bölümünde gerginlikler, yerde gerilimler oluşuyor. Bu gerilimler yaklaşık 3 ile 4.2 büyüklüğünde depremcik boşalmalarına neden oluyor.
Ege Denizi'nde 4.7 büyüklüğünde deprem
"YIKICI BİR DEPREMİN OLMASI ŞAŞIRTICI OLMAZ"
Burası geçmişte 7.3, 7.5 büyüklüğünde depremleri görmüş, kaldı ki Santorini yanardağı da bu dalma batmanın sonucundandır. Buradaki deprem derinlikleri derin depremler, yaklaşık 30 ile 150 kilometrelik derin depremler. Bunlar da depremlerin Ege Kabuğu içinde değil de dalan Afrika Kabuğunun içinde olduğunu gösteriyor.
Dolasıyla gelecek dönemde bu bölgede yıkıcı bir depremin olması bizim için şaşırtıcı olmaz. Ama bunun ne zaman olacağını bilmek zor. Ama bu bölge, yani batı Anadolu ve Ege denizinin olduğu yer, Peloponez yarım adası, Yunanistan ve Adriyatik geriliyor.
Naci Görür, Ege'deki depremlerin nedenini açıkladı
"BURADAKİ BÜYÜK DEPREMLERİ DAHA DERİNDE BEKLİYORUZ"
Peş peşe yaşanan depremlerin yüzeye yakın olması (7 km) dalma batma kuşağında değil de tamamen Ege kabuğunun içinde olduğunu gösterir. Ama buradaki büyük depremleri daha derinde bekliyoruz.
Kaynak:halktv.com.tr