Erdoğan ‘aile yılı olacak’ demişti: Düzenlemeler başladı

Erdoğan ‘aile yılı olacak’ demişti: Düzenlemeler başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “aile yılı olacak” dediği 2025’te bu alanda bir dizi yeni düzenleme geliyor: 3 çocuğa, genç evliliğe ve çalışan kadına doğum teşviki, sezaryene ise kısıtlama kapıda.

2025'i "Aile Yılı" ilan ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısında verdiği talimatlar doğrultusunda yeni oluşturulan Nüfus Politikaları Kurulu (NPK) 9 Ocak'ta toplanacak.

Toplantıda doğurganlığın artırılması, en az 3 çocuk politikasının hayata geçirilmesi, gençlerin erken yaşta evlenmelerinin teşviki, çalışan kadınların anne olmaya özendirilmelerini içeren sosyoekonomik düzenlemeler için Acil Eylem Planı hazırlanması gündemde olacak.

DÜŞÜK DOĞUM İNCELENECEK

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre sosyoekonomik göstergelerde ortaya çıkan tablo ve yapılan sunumlar sonrası ilk aşamada Nüfus Politikaları Kurulu ile Aile Enstitüsü kurulması kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 25 Aralık’ta yayınlanan kararıyla kurulan Nüfus Politikaları Kurulu; ‘Düşük Doğurganlığın sebep ve sonuçlarını araştırmak ve Eylem Planı hazırlamakla’ görevli.

KRİTİK TOPLANTI 9 OCAK’TA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısında çalışmalara hemen başlanmasını istemesi üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığındaki kurulun ilk toplantısını 9 Ocak’ta yapması kararlaştırıldı.

İlk toplantıda Acil Eylem Planı çalışmaları yanında kurul üyesi bakanların ekonomik ve sosyal alanda yapılacak düzenleme hazırlıklarını başlatması bekleniyor. Cumhurbaşkanı kararı uyarınca 6 ayda bir toplanacak kurulun hazırlayacağı Acil Eylem Planı haziran toplantısına yetiştirilecek ve Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak.

YENİ TEŞVİKLER

Kulislere yansıyan Eylem Planı hazırlıklarına göre, 2015’te uygulanan teşvik ve destek politikalarının güncellenerek devreye koyulması gündemde. Ailelere üç çocuğa kadar doğumlar için yeni mali teşvik paketleri üzerinde durulurken, kamu çalışanlarının doğum ve çocuk yardımlarının, kreş desteğinin artırılması, kreş imkanı yoksa parasal katkı sağlanması yönünde hazırlıklar yapılıyor.


Genç evliliği desteklemek için kurulan Aile ve Gençlik Fonunun 48 ay vadeli 150 bin liralık evlilik kredisi tutarının 200-250 bin liraya, vadenin 60 aya çıkarılması ve başlatılan pilot uygulamanın ülke geneline yayılması planlanıyor. Çalışma hayatında kadın istihdamını artıracak teşvikler yanında çalışan kadınların doğum yapmasını özendirmek için de ücretli doğum izninin 1 yıla, yeni doğum yapmış çalışan annelere işine geri dönme güvencesiyle 1,5 yıla kadar da ücretsiz doğum izni üzerinde duruluyor.

SEZARYEN ZORLAŞTIRILACAK

Ailelerde eş dayanışması için babalara 6 ay ücretli dilediği takdirde 6 ay ücretsiz doğum izni gündemdeki teşvikler arasında. Doğurganlık hızının düşmesinde geç yaşta evlilik ve ileri yaşta sezaryenle doğumun önemli bir etken olduğu, doğumların yüzde 60’ının sezaryenle gerçekleştiği gündeme getirilerek, sezaryen doğuma ek kısıtlamalar, zorlayıcı kurallar getirilmesi tartışılan başlıklar arasında.

Kaynak:Haber Merkezi