Esad’dan dikkat çeken Türkiye açıklaması! Kriterini açıkladı

Esad’dan dikkat çeken Türkiye açıklaması! Kriterini açıkladı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ve Suriye ilişkileri üzerine kritik açıklamalarda bulundu. Haklarından hiçbir zaman vazgeçemeyecekleri söyleyen Esad, kriterini açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Meclisin dördüncü yasama oturumunun açılışında açıklamalarda bulundu. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Beşar Esad, gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye ve Suriye ilişkileri hakkında kritik açıklamalar yaptı.

Mevcut durumu küresel bir kriz olarak değerlendiren Esad, "Türkiye ile ilişkilere ilişkin birden fazla tarafın, yani Rusya, İran ve Irak'ın ortaya koyduğu girişimleri ele aldık" ifadesini kullandı. "Her geçen gün ilerleme kaydedilmedikçe sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar birikiyordu" diyen Esad, "Bu girişimlerle ilgilenirken, eğer niyet zararlı değilse genellikle komşu ülkeler arasında çatışmayan ilkelerimizden ve çıkarlarımızdan yola çıktık. Egemenlik ve uluslararası hukuk, ilişkilerin onarılması konusunda ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır ve terörle mücadele her iki tarafın da ortak çıkarıdır." açıklamasında bulundu.

esad-2.png

"HİÇBİR HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Esad, yaptığı konuşmada, "Gerçek nedenlerini göremediğimiz bir sorunu nasıl çözebiliriz?" sorusunu yöneltirken "İlişkiyi yeniden tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir ve biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" söyleminde bulundu.

"GÜVENİLECEK REFERANSA İHTİYAÇ VAR"

Bir müzakere sürecinin başarılı olması için güvenilir bir referansa ihtiyaç olduğunu ifade eden Esad, "Daha önceki toplantılarda sonuç alamamanın nedenlerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve teröre verdiği desteği durdurması gerektiğini sürekli vurguluyor" ifadesini kullandı.

Esad, "Suriye’nin şu anda bahsettiği aşama, temeller ve ilkeler aşamasıdır, çünkü onun başarısı daha sonraki başarıların temelini oluşturmaktadır. Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir." açıklamasında bulundu.

esad-1.png

ERDOĞAN GÖRÜŞME ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a görüşme çağrısında bulunmuştu. Almanya'da, Türkiye ile Hollanda arasında oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası çeyrek final maçından sonra, uçakta basın mensuplarına açıklamalar yapan Erdoğan, "Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk" ifadelerini kaydetmişti.

"Biz davetimizi yapacağız, bu davetle Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir.” diyen Erdoğan, söz konusu görüşme konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve Irak Başbakanı’nın da yaklaşımı olduğunu iletmişti.