Eskişehirliler Cengiz Holding’in talan projesine isyan etti

Eskişehirliler Cengiz Holding’in talan projesine isyan etti
Cengiz Holding’in Eskişehir’de yapmayı planladığı siyanürlü maden projesi, yurttaşlar tarafından protesto edildi. Eylem yapan Eskişehirli yurttaşlar, “Patronların kârı için toprağımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz’’ dedi.

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Eskişehir Tepebaşı ilçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi ilçesi Alpagut mahallesinde yapmayı planladığı siyanürlü altın ve gümüş madeni projesine tepkiler artıyor. 716 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanı kapsaması öngörülen projede, yüzlerce hektarlık ormanı yok edilecek.

BirGün'den Gonca Yıldız'ın aktardığına göre, Alpagut-Atalan Madene Hayır Platformu, projeye karşı çıkmak için geçtiğimiz gün Eskişehir Köprübaşı’nda bir araya geldi ve Yediler’e kadar yürüyerek bir protesto gösterisi gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından düzenlenen basın açıklamasını, platform adına Uygar Kurtcu yaparken Kurtcu, “Cengiz Holding’in sunduğu proje, doğanın ve yaşamın talanı projesidir” ifadesini kullandı.

alpagut2.png

“HALKIMIZ KÖYLERİNDEN GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAK”

Yaptığı basın açıklamasında, projenin 500 metre derinliğinde bir çukur açılarak Erzincan İliç’te olduğu gibi siyanürlü yığın liçi yöntemiyle altın ve gümüş madeni ayrıştırılacağını ifade eden Kurtcu, milyonlarca yılda oluşan ekosistemin şirketlerin kârı uğruna yok edilmek istendiğine dikkat çekti.

“Ormanlarımız, tarım arazilerimiz yok edilecek, su kaynaklarımız kuruyacak, tarım, hayvancılık, arıcılık yok olacak. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan halkımız köylerinden göç etmek zorunda kalacak” ifadelerini kullanan Kurcu, tehlikeli kimyasal maddelerin Sakarya Nehri’ne karışmasının birçok sağlık problemine sebep olacağını ifade etti ve proje alanında bulunan aktif ray hattında olası bir yıkıntının tarımı da yıllarca olumsuz etkileyeceğini belirtti.

alpagut3.png

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

Kurtcu, “Ülke ekonomisine katkı” denilerek aklanmaya çalışılan bu projelerin, aslında sadece yerli ve yabancı sermayelerin kârına hizmet ettiğini kaydederek “Bir avuç yerli ve yabancı holding patronunun kârlarına kâr katması için ormanımızın, suyumuzun, toprağımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, Eskişehir halkını 15 Ağustos 2024 tarihinde saat 09.30'da yapılacak olan halkın bilgilendirilmesi toplantısına katılmaya davet etti.