Etiler polis okulu arsasına yapılan lüks rezidans inşaatındaki kolonlar hayrete düşürdü
Etiler'de satışı, ihalesi ve projesiyle tartışılan eski Polis Okulu arazisine Yapı&Yapı ile ASTAŞ tarafından yapılan rezidans, tuhaf mimarisiyle tartışma konusu oldu.
Tüm tartışmalara ve yargı sürecine rağmen devam eden projenin fotoğrafını Tarih Enstitüsü hesabı X'te paylaştı ve "Etiler Polis okuluna yapılan bina. Bu kolonlar sorun teşkil ediyor mu sizce?" diye sordu.
TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Yapıcı o fotoğrafı alıntılayarak, büyük riske dikkat çekti. Yapıcı şunları yazdı:
O V kolonların birleştiği prizmatik kolonla alt kat kattaki oldukça çelimsiz kolonun birleşme noktasındaki demirlerin nasıl bağlandığını biri bana anlatsın... Kimse hesapta kurtarıyor demesin...Diplomamı yerim...
O V kolonların birleştigi prizmatik kolonla alt kat kattaki oldukça çelimsiz kolonun birlesme noktasındaki demirlerin nasıl bağlandığını biri bana anlatsın...Kimse hesapta kurtarıyor demesin...Diplomamı yerim... https://t.co/VDYO4HkJon
— mücella yapıcı (@MucellaYapici) December 17, 2024
YILLARDIR TARTIŞMA KONUSU
Etiler'deki polis okulu arazisi, 2018’de İBB yönetimi henüz AKP’li Kadir Topbaş’tayken 2 milyar 660 milyon TL karşılığında İBB’nin iştiraki KİPTAŞ’a verilmişti. KİPTAŞ da projenin yükleniciliği için bir ihale düzenlemiş, ihaleyi Yapı&Yapı ile ASTAŞ şirketleri kazanmıştı. Tapu kaydına göre arazinin bedelini Vakıflar Bankası’ndan kullanılan krediyle ödenmişti.
Yönetimi İmamoğlu'na geçtikten sonra İBB 2 milyar 80 milyon TL karşılığında hisselerini devrederek projeden çekilmişti.
Polis okulu arazisine inşa edilen yapının imar planları 20 Eylül 2019’da iptal edilmiş, Danıştay da İBB’nin hisse devrinden altı ay önce yani 28 Haziran 2021’de bu kararı kesinleştirmişti.
Akat Mahallesi’nin ortasındaki devasa kazı alanı öylece dururken Mayıs 2022’de arazide yeniden inşaat çalışmaları başladı.
MÜHÜRLENEN İNŞAATA ÇEVRE BAKANLIĞI İZNİ
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Beşiktaş Belediyesi’ne ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne yazı yazarak ‘ruhsatsız kaçak inşaatın ivedilikle durdurulması için gerekli işlemlerin yapılmasını’ talep etmişti. İBB, 15 Ağustos 2022’de harekete geçmiş, inşaatın ruhsatını iptal edilmiş ve inşaat mühürlenmişti. Ancak 2023'ün Ocak ayında İBB'nin mühürlediği inşaat yeniden başlamıştı. İnşaata bu defa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği ortaya çıkmıştı.
Kaynak:Haber Merkezi