Etki ajanlığında geri adım

Etki ajanlığında geri adım
AKP, meslek örgütleri, hukukçular ve muhalefetin sert tepki gösterdiği etki ajanlığı yasa teklifini geri çekiyor. AKP'li hukukçuların da düzenlemeye itiraz ettiği belirtiliyor.

CHP Grup Başkan Vekili Murat Emir, son zamanlarda Türkiye siyasetinin gündeminde başrol olan etki ajanlığı yasa teklifiyle ilgili AKP'nin geri adım attığını duyurdu. Etki ajanlığı yasası'nın" eleştiriler üzerine yeniden değerlendirileceğini söyledi.

AKP ETKİ AJANLIĞINDA GERİ ADIM ATTI

TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen torba yasa tasarısı kapsamında yer alan ve büyük tepkilere neden olan AKP’nin “etki ajanlığı” düzenlemesi, gelen tepkiler sonrası geri çekildi. Geçtiğimiz yıl komisyondan geçen ancak Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilen teklif, bu kez de komisyona damgasını vurdu.

sdvgsxdvsd.jpg

Sosyal medya üzerinden açıklama yapan CHP'li Murat Emir, "Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz gerek halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ile gerek meclisteki çalışmalarımız ve eleştirilerimiz sonucunda an itibari ile geri çekildi" dedi.

"AKP'Lİ HUKUKÇULAR DA İSTEMEDİ"

Murat Emir HALK TV'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Genel Başkanımız grup toplantısında bu meselenin üzerine gideceğimizi söylemişti. Aslında özellikle Türkiye'de gündeme gelmesinden sonra komisyonda da direndik şimdi noterlik kanunun içinde geçirmeye çalıştılar o zaman 9. yargı paketinin içinde geçirmeye çalıştılar.

İçlerinde hukukçu olan AKP'liler de bu yasanın geçmesini istemediler ve bu da etkili oldu. Ortak akıl burada çalıştı."

YENİDEN MECLİS'E GETİRİLECEK

AKP'li kaynaklar, 'Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin içinde yer alan, 'devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları' ile ilgili 16'ncı maddenin yeniden düzenlenmek üzere geri çekildiğini belirtti.

Noterlik ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifinin Genel Kurulda görüşülmeye devam edeceği, madde üzerinde yapılacak düzenlemelerin ardından teklifin yeniden Genel Kurul'a sunulabileceği kaydedildi.

ETKİ AJANLIĞI DÜZENLEMESİ NEYDİ?

Yasa teklifi, TCK'daki “casusluk” suçunu düzenleyen 339’uncu maddeye “devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığı altında yeni bir suç ihdası ekliyor.

Teklif, “casusluk suçu” kapsamı dışında olmak kaydıyla, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası” verilmesini öngörüyor.

Teklif ayrıca, “Fail hakkında hem bu suçtan hem de işlediği ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur” ifadesiyle çifte cezalandırmanın da yolunu açıyor.

Suçun, savaş sırasında veya savaşa hazırlıklarını tehlikeye sokması halinde, ceza 8 yıldan 12 yıla kadar artırılabilecek.

Söz konusu suçtan kovuşturma yapılması ise Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlanıyor.

Düzenleme ilk kez Mayıs ayında gündeme gelmişti.

AKP düzenlemeyi 9. Yargı Paketi'ne koymayı planlamış ancak tepkilerin ardından vazgeçmişti.

İlk taslakta “Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar” da suç kapsamına alınıyordu.

Bugün geri çekilen yeni teklifte bu ifade yer almadı.

Ancak teklifte, “devletin güvenliği veya iç ya da dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatları doğrultusunda suç işleyenlerin cezalandırılacağı” hükmü korundu.

Kaynak:haber merkezi, DHA