Eylem Tok'un yargılandığı davada yeni gelişmeler

Eylem Tok'un  yargılandığı davada yeni gelişmeler
Ehliyetsiz kullandığı araçla aşırı hız yaparak Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olan Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran anne Eylem Tok'un Türkiye'ye iade talebinde bulunurken hakimin talebi onayladığına ilişkin kararın kesinleştiği ortaya çıktı.

1 Mart 2024 saat 23.50 sıralarında İstanbul Eyüpsultan'da gerçekleşen kazada ehliyetsiz sürücü Timur Cihantimur aşırı hız yaptığı lüks aracıyla seyir halindeyken araçları arızalanan ve yol kenarında park halinde duran Oğuz Murat Aci'nin aralarında olduğu 3 ATV tipi araca çarpması sonucunda çok sayıda kişi yaralanırken Oğuz Murat Aci olay yerine geç müdahale edilmesi nedeniyle hayatını kaybetmişti.


Kaza esnasında ve sonrasında yaşananlara ilişkin çarpıcı detaylar ortaya çıkarılırken Timur Cihantimur'un annesi Eylem Tok tarafından olay yerinden hızla uzaklaştırması sonrasında kaza anında yaralanan kişilerin telefonlarını topladığı ortaya çıkmıştı. Yaralanalar arasında yer alan Oğuz Murat Aci'nin ise geç müdahale sonucu hayatını kaybettiği anlaşıldı. Anne Eylem Tok'un oğlu Timur Cihantimur'u kazanın hemen ardından önce Mısır'a hemen ardından da ABD'ye kaçırdığı öğrenilmişti.


Haklarında kırmızı bültenle arama kararı çıkmasının ardından Amerika'nın Boston eyaletinde yakalanan anne ve oğlu hakkında yargılama süreci devam ederken dava sürecinde yeni gelişmeler yaşandı. Eylem tok hakkında Türkiye'ye iade talebinde bulunurken Amerikalı başsavcının kararı onayladığı öğrenildi.

KARAR TASLAK METİNİ ORTAYA ÇIKTI


VOA'dan Mehmet Sümet ve Can Kamiloğlu'nun haberine göre, Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, Eylem Tok’un 11 Eylül’de Boston’da yapılacak Türkiye’ye iadesiyle ilgili duruşması öncesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini Hakim Donald Cabell’e sundu. Taslak metninde Tok’un Türkiye’ye iade kararı gerekçeleriyle açıklandı.

Başsavcı Kristen A. Kearney'in iade talebi raporunu kamuya açık şekilde yayınladığı öğrenilirken, taslak metinde, “Bu Mahkeme, Türkiye’nin Tok'un iadesi talebine cevaben ABD tarafından yapılan şikayet sonrasında 14 Haziran 2024 tarihinde bu bölgede bulunan ve tutuklanan Eylem Tok’u kişisel olarak yargılama yetkisine sahiptir. ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşması bu davayla ilgili tüm süreç içinde tam olarak yürürlükte ve geçerliydi. ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşmasındaki Madde 2 uyarınca, Tok'un yargılandığı ve yargılanmak üzere iadesinin talep edildiği suçları kapsamaktadır” ifadesi kullanıldı.