Fatih Altaylı genç teğmenlere sahip çıktı: Rahatsız olanlar din ve etnisite üzerinden siyaset yapanlar

Fatih Altaylı genç teğmenlere sahip çıktı:  Rahatsız olanlar din ve etnisite üzerinden siyaset yapanlar
Gazeteci Fatih Altaylı, Kara Harp Okulıu’nun mezuniyet töreni sırasında teğmenlerin “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atmasına tepki gösterenler için sert ifadeler kullandı.

Gazeteci Fatih Altaylı, Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreninde genç teğmenlerin içtiği subaylık andının ve atılan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarının eleştirilmesini ve uyandırdığı yankıyı köşesine taşıdı. Altaylı, yazdığı köşe yazısında özellikle kendisine ulaştırılan videonun detaylarını aktardı ve mezuniyet töreninde devre birincisi olan teğmen Ebru Eroğlu’nun önderliğinde teğmenlerin Atatürk ve Cumhuriyet değerlerine olan bağlılıklarını ifade ettikleri görüntüler karşısında duygulandığını belirtti.

Söz konusu görüntülerin, kendisine, Türk siyasetinde askeri vesayete karşı mücadelesiyle tanınan eski bir siyasetçi dostu tarafından gönderildiğini kaydeden Altaylı, bu dostunun gönderdiği notta, "Ortalık yıkılıyor. Galiba bir millet tekrar uyanıyor" ifadelerinin dikkat çektiğini belirtti.

erdogan-24.png

Altaylı, köşe yazısında toplumun farklı kesimlerinden gelen tepkileri de değerlendirirken sosyal medyada ve çeşitli haber gruplarında genç teğmenlerin yeminlerinin bazı kesimler tarafından nasıl karşılandığına ilişkin yorumlar yapıldığını ileterek "Dünün muhtemelen en çok paylaşılan videosu Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde genç teğmenlerin ellerinde kılıçla ettikleri “gönüllü yemin”di. Kılıçlarını çekerek bir araya gelen teğmenler, ortaya dönem birincisi kadın teğmeni aldıkları bir çember oluşturdular ve genç teğmen bağıra bağıra Atatürk’e bağlılıklarını, Cumhuriyet’e bağlılıklarını ve Atatürk ilkelerine bağlılıklarını cümle aleme duyurup, bunun üzerine bir yemin ettirdi.” açıklamasında bulundu.

Din ve etnisite üzerinden siyaset yapan bazı grupların, yaşananlardan çok rahatsız olduğunu vurgulayan Altaylı, genç teğmenlerin gösterdiği bu bağlılık ve sevginin tamamen organik olduğunu, parayla veya başka yollarla sağlanmış bir durum olmadığını belirtti. Altaylı, aynı zamanda genç teğmenlerin Anayasa’ya olan bağlılıklarını ve kurucu değerlere sahip çıkma azimlerini ön plana çıkararak bu içtenliğin bazılarını niçin rahatsız ettiğini sorgulayarak "Tabii bu görüntülerin yayılmasından sonra gençlerin Atatürk’e, Cumhuriyet değerlerine ve laikliğe bağlılıklarını ilan etmesinden çok ama çok rahatsız olanlar oldu. Genel olarak din ve etnisite üzerinden siyaset yapan gruplardı rahatsız olanlar” ifadelerini kullandı.