Flaş iddia Helikopterler yakıt parası verilmediği için yangına müdahale edemiyor

Flaş iddia Helikopterler yakıt parası verilmediği için yangına müdahale edemiyor
Tarım Orman iş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, helikopterlerin yangınlara, yakıt parası verilmediği için müdahale edemediğini öne sürdü ve Orman Genel Müdürü Karacabey hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

Hava sıcaklıklarının temmuz ayında rekor seviyeye ulaşmasıyla birlikte, art arda orman yangını haberleri gelmeye devam ediyor. İzmir’in Bergama ilçesinde geçtiğimiz gün başlayan orman yangını, yaklaşık 24 saat sonra saat 15. 30 sıralarında kontrol altına alındı.

Bergama’da son bir haftada üç farklı noktada çıkan yangın, Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nü işaret etti ve helikopterlerin maddi yetersizlik nedeniyle yangına müdahale edemediği iddiasını gündeme getirdi.

kru-durmus.png

PİLOTLAR “KALKAMIYORUZ” DİYOR

İhaleyi alan şirketin, kiraladığı yangın söndürme helikopterlerinin yakıt parasını ve pilotların ücretlerini ödemediğini belirten Durmuş, dört helikopterin bu sebeple yangına müdahale edemediğini ileri sürdü.

Yangın olabilecek bölgelere helikopterlerin konuşlandığını ifade eden Durmuş, “Bergama’da helikopterler 15-16 gündür kalkmıyor. Araştırdığımızda ihaleyi alan Türk şirketin helikopterleri yabancı bir şirketten kiraladığını ve şirkete para ödenmediği için pilotların ‘kalkmıyoruz’ dediğini öğrendik.” açıklamasında bulundu.

Durmuş, yaptığı açıklamada, “Helikopterler genelde Ukrayna’dan ama yabancı şirketin suçu değil. Bunlarla sözleşme imzalanıyor. O helikopter uçsa da uçmasa da saatlik 10 bin dolar alacak.” ifadelerini kaydederek dün akşam Madra Dağı’nda çıkan yangınında yakıtları biten helikopterlerin Edremit Koca Seyit Havalimanı’na indiğini belirtti ve çarpıcı ifadeler kullandı.

Söz konusu helikopterin yakıt ikmali yapması gerektiğini belirten Durmuş, “Yakıtı verecek olan şirket ‘Genel müdürünüz para ödemiyor, veremiyoruz’ dedi. Ve o helikopterler kalkamadı. Normalde o dört helikopterin gün ağarırken başlayıp gece hava kararına kadar yangına müdahale etmesi gerekiyor. Ve yangın giderek büyüdü.” ifadelerini kaydetti.

yangin2.png

“HESABI SORULMALIDIR”

Aynı zamanda personel yetersizliğini de işaret eden Durmuş, alevlere müdahale ederken şarampole yuvarlanan kamyonette hayatını kaybeden 41 yaşındaki Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş’ı hatırlattı.

“Günlerdir aynı insanlar yangına müdahale ediyor. Yorgunluktan bu sabah müdürü de taşıyan araç uçurumdan aşağı yuvarlandı. Müdür vefat etti, diğer arkadaş ağır yaralı.” ifadelerini kullanan Durmuş, korkunç bir yönetim zafiyeti yaşandığını vurguladı ve tek sorumlunun Orman Genel Müdürü olduğunu belirtti.

Şükrü Durmuş, “Başka yere para bulunuyor ama yangın helikopterine yakıt parası bulamıyorsa bu kurum artık kapısına kilitli vurmalı. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kimlerin sorumluluğu varsa hesabı sorulmalıdır” açıklamasında bulundu.