George Clooney ve eşi Amal Clooney Osman Kavala davasına müdahil oluyor

George Clooney ve eşi Amal Clooney Osman Kavala davasına müdahil oluyor
Ünlü Amerikalı aktör George Clooney ve eşi insan hakları avukatı Amal Clooney’nin kurduğu Clooney Vakfı, Osman Kavala’nın ikinci dava sürecine müdahil olma kararı aldı.

Uluslararası insan hakları örgütleriyle birlikte, Clooney Vakfı da Kavala’nın yargı sürecine destek verecek.

Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 18 Ocak’ta yaptığı ikinci başvuruda, Türk mahkemeleri tarafından verilen kararların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiğini ve AİHM tarafından belirlenen ihlallerin devam ettiğini ileri sürmüştü. Türkiye'nin bu başvuruya ilişkin görüş ve savunmasını önümüzdeki günlerde Strasbourg’daki AİHM’e iletmesi bekleniyor.

CLOONEY VAKFI'NIN MÜDAHİLLİK BAŞVURUSU AİHM TARAFINDAN KABUL EDİLDİ

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye Barolar Birliği, İfade Özgürlüğü Derneği, İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu gibi birçok uluslararası kuruluş, Kavala’nın ikinci davasına müdahil olmak için AİHM’e başvuruda bulundu. Clooney Vakfı’nın da bu müdahillik başvurusu AİHM tarafından kabul edildi. Vakıf, dava sürecinde AİHM’e görüş belgesi sunacak.

Clooney Vakfı’nın destekçileri arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı, Microsoft, Versace Vakfı, Smith Aile Fonu, Amerikan Barolar Birliği ve Uluslararası Barolar Birliği yer alıyor. Müdahil kuruluşlar, Kavala’nın yanında saf tutarak; davanın uluslararası planda daha fazla yankı uyandırmasını sağlayacak.

AİHM’nin Strasbourg’daki duruşmayı düzenleyip düzenlemeyeceği ve kararın açıklanma tarihi henüz netleşmiş değil. Kavala’nın avukatı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden AİHM kararlarının Türkiye tarafından tam olarak uygulanmasını ve Kavala’nın ne zaman serbest bırakılacağına dair net bir takvim sunulmasını talep etti.

NE OLMUŞTU?

Osman Kavala, 2017 yılında Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilişkilendirilerek gözaltına alınmıştı ancak Kavala, çeşitli davalardan beraat etmesine rağmen, tutukluluğu devam etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti. Türkiye ise, AİHM kararını uygulamakta başarısız kalmıştı ve bu durum Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından denetleniyor.

Kavala’nın davası, uluslararası hukuk ve insan hakları açısından kritik bir önem taşıyor. Clooney Vakfı gibi uluslararası kuruluşların müdahil olması, davanın global ölçekte daha fazla dikkat çekmesini sağlayacak ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı oluşturacak gibi duruyor.