GoFor'dan Gençlik ve Spor Bakanlığı tepkisi: Gençlerin sorunlarına çözüm üretmiyor
Gençlik Örgütleri Forumu, Bakanlık bütçesinin gençlerin yaşadığı temel sorunlara odaklanmakta başarısız kaldığını ve bu sorunlarla mücadele etmek için yetersiz kaldığını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı yenidoğan yoğun bakım ünitelerine denetime başlıyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi toplamda 231 milyar 922 milyon 274 bin TL olarak belirlenirken, bu bütçe dört ana başlık altında dağıtılıyor.
Bağımlılıkla Mücadele
Gençlik Programları
Sporun Geliştirilmesi
Yükseköğretim Programı
Sağlık Bakanlığı’ndan "Atom Serum" uyarısı: Ciddi sağlık tehlikeleri var
GoFor'un yaptığı incelemeye göre, bu bütçede en büyük pay, yüzde 78,33 ile Yükseköğretim Programı’na ayrılmış durumda. Diğer alanlardaki pay çok düşük. Bağımlılıkla Mücadele Programı’na ayrılan pay, sadece yüzde 0,02 gibi göz ardı edilecek kadar düşük bir oranda kalırken, Gençlik Programı’na ise yüzde 4,85 ayrılmış.
Bütçenin genel olarak gençlerin ihtiyacını karşılayacak ölçüde olmadığına dikkat çeken GoFor, bu durumun daha önce yıllık bütçe artışlarının da yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bütçesi, Merkezi Yönetim Bütçesi’nin sadece yüzde 1,45'ine denk geliyor. Bu oran, gençlerin yaşadığı krizleri ve talepleri göz önünde bulundurulduğunda epey düşük bir pay.
KYK YURTLARI VE BURSLAR YETERSİZ KALIYOR
GoFor’un Finans Koordinatörü Barış Azar, Bakanlık bütçesinin gençlerin sorunlarını çözmede ne kadar eksik kaldığını ve daha kapsamlı bir finansman gerektiğini vurguladı. Azar, özellikle Yükseköğretim Programı kapsamında yer alan KYK yurtları, burs ve kredilerinin gençlerin artan ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu belirtti. Azar, bu alanlarda ayrılan kaynağın yetersiz olduğunu ve çözüm üretmek için daha fazla bütçeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bu alanda hem KYK hem de burs ile kredilerin yer aldığını aktaran Barış Azar, şöyle devam etti,
“KYK’larla ilgili hem personelin ücretleri hem burs ve kredi ödemeleri hem de bina yatırımları da bu kalemin içerisinde olduğu için aslında ihtiyaç duyulanın çok altında kalan bir bütçe ile karşılaşıyoruz. Temelde bu programın iki alt programı var bunlardan biri burs ve krediler programı, diğeri barınma programı. Burs ve kredi programına baktığımızda, son birkaç senedir kredilere olan ilgi azalıyor ve daha fazla burs talebi olduğunu görüyoruz. Gençler bu krediyi geri ödeyemeyecekleri için, üniversiteyi okuyup bitirdikten sonra iş bulup bulamayacaklarını konusunda endişeleri olduğu için böyle bir borca da girmek istemiyorlar. Bu yüzden kredilere yüksek oranda talep olmuyor. Daha çok bursa yönelik bir talep oluyor ama bursa yönelik de bütçe kısıtlı olduğu için çok düşük oranda bir öğrenci grubu bundan faydalanabiliyor. Bunun da temel sebebi bütçenin eksik planlanmasıyla ilgili.”