Görevinden ayrılan NATO Genel Sekreteri: Güneyde Türkiye olmadan Avrupalılar için güvenlik yok

Görevinden ayrılan NATO Genel Sekreteri: Güneyde Türkiye olmadan Avrupalılar için güvenlik yok
10 yıllık NATO Genel Sekreterliği görevinden ayrılan Jens Stoltenberg, veda konuşmasında görev süreci değerlendirdi. Konuşması, NATO'nun faaliyetlerinin Avrupa'nın dış politikalarıyla paralel şekilde sürdüğünü gözler önüne serdi.

Stoltenberg konuşmasının devamında, "Avrupalıların bedavacı olduğu kesinlikle doğru değil. Başka hiçbir büyük gücün ABD kadar çok dostu ve müttefiki yoktur. Bunu baltalamaya çalışan herhangi bir politika Amerika'nın en büyük varlıklarından birini israf etmektir," ifadelerini kullandı.
10 yıllık görevinden beş büyük ders aldığını belirten Stoltenberg, bunların NATO'nun geleceğinin anahtarı olduğunu söyledi.

Avrupalılar için "NATO olmadan kıtada güvenlik olmadığını" belirterek, "Güney'de Türkiye, Kuzey'de Norveç ve Batı'da ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini öngörmek imkansızdır," dedi.

RUSYA İLE YAPILAN HATA ÇİN İLE DE YAPILMAMALI

Barış için bedeller ödemek zorunda olduklarını belirten Stoltenberg, üye devletlerin gelecek yıllarda GSYH'nin yüzde 2'sinden çok daha fazlasını savunmaya harcamak zorunda kalacaklarını ön gördüğünü söyledi.
İkinci önemli dersin özgürlüğün serbest ticaretle kıyaslanamayacak kadar değerli olduğunu ifade edip enerji bakımından Rusya'ya bağımlı kalınması gibi bir hatanın Çin ile de yapılmaması gerektiğini söyledi.

'PUTİN BİZİ DIŞARIDA BIRAKABİLECEĞİNE İNANIYOR'

Ukrayna'nın NATO ile her zamankinden daha yakın olduğunu belirten Stoltenberg, ittifak kapıların açık olduğuna işaret etti. "Bugün Başkan Putin savaş alanında hedeflerine ulaşabileceğine ve bizi dışarıda bekleyebileceğine inanıyor. Bu yüzden acımasız savaşını sürdürmeye devam ediyor. Putin'in fikrini değiştirebileceğimize inanmıyorum. Ama onun hesaplarını değiştirebileceğimize inanıyorum. Ukrayna'ya daha fazla silah vererek Putin'in istediğini güç kullanarak elde edemeyeceğini anlamasını sağlayabilir ve bunu o kadar maliyetli hale getirebiliriz ki, böylece Ukrayna'nın egemen demokratik bir ulus olarak var olma hakkına sahip olduğunu kabul etmek zorunda kalacaktır," ifadelerini kullandı.

'NATO SON 10 YILDA SAVAŞA HAZIR ON BİNLERCE ASKER YETİŞTİRDİ'

Dördüncü ders olarak "askeri gücün sınırları olduğunu" belirten Stoltenberg, "Bunu Afganistan'da açıkça gördük," dedi. 11 Eylül saldırılarının ardından Afganistan'a girmenin doğru bir karar olduğunu ancak bu görevin çok uzun sürdüğünü söyledi. Stoltenberg'in görev süresi boyunca NATO savaş için hazırlanan on binlerce askere sahip oldu. On yılın ardından bu ayın sonunda Genel Sekreterlik görevinden ayrılacak olan Stoltenberg yerine eski Hollanda başbakanı Mark Rutte geçecek.