Hatay’a ölüm tozu yağıyor

Hatay’a ölüm tozu yağıyor
6 Şubat depremlerinden sağ kurtulan depremzedeler, şimdilerde çimento fabrikasından ve taş ocaklarından yağan tozun altında mücadele veriyor. Fabrika ve taş ocağı projesine tepki gösteren yurttaşlar, “Önlem alınmazsa hasta olacağız" dedi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden toplamda 18 ay geçti. Depremden etkilenen 11 ilde, AKP iktidarı verdiği sözleri tutmadı ve konuttan hijyene kadar birçok soruna çözüm bulunamadı.

Depremde, büyük hasar gören Hatay’da bulunan Altınözü ilçesindeki taş ocağından ve Antakya’daki Güzelburç ile Kızılay konteyner kentinin yanındaki çimento fabrikasından toz yayılıyor. Arsuz ilçesinde bulunan Nardüzü Mahallesi’nde ise beton mikserleri aralıksız çalışıyor ve neden oldukları tozla yurttaşları boğuyor.

Depremin ardından Hatay’da hayata tutunmaya çalışan depremzedeler, toza maruz kalmaya devam ederlerse hasta olacaklarını ifade ediyor.

hatay2.png

ÖNLEM ALINMALI

Güzelburç ile Kızılay konteyner kentinin yanında bulunan çimento fabrikasından etrafa yayılan toz, sebebiyle yurttaşlar ilgili kurumlara başvurdu fakat bu çabalardan bir sonuç çıkmadı.

Güzelburç Konteyner Kenti’nde yaşayan depremzede Ali Nur, çimento fabrikasının aralıksız toz saçtığını ifade ederek “Gece gündüz aynı şeyi yaşıyoruz. Mağduruz. Benim annem konteynerden çıkmıyor. Yaşlı ve hastalıkları var. Nefes darlığı yaşıyor. Yurttaşların yaşadığı alanların yakın yerlerinde fabrika olmaması gerekiyor. Bununla ilgili nasıl bir önlem alınır bu saatten sonra bilmiyoruz ama önlem alınması şart. Yoksa biz hastalanacağız.” ifadelerini kullandı.

Bir başka depremzede yurttaş ise, “Normalleşme bizim için artık toz ve toprak içinde yaşamak oldu. Bu fabrika zehir saçıyor ve yetkililer sessizliğini koruyor” ifadesini kaydetti.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİNDEN UYARI

Hatay’a gitgide yayılan toz bulutuna karşı önlem alınmayışına tepki gösteren Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Doktor Ali Kanatlı, konu hakkında yaptığı açıklamada, ‘‘Tam enkazlar bitecek tozdan kurtulacağız derken bu sefer taş ocağı ve beton santralları sorunsalı başladı. Maalesef kronik hastalığı olanlar bu durumdan çok etkilenmektedir.” dedi. Tozun; astım, kronik akciğer, kalp yetmezliği, tansiyon, şeker hastalığı ve kalp damar hastalığı olanların yaşam süresini kısattığını belirten Kanatlı, “Kronik hastalığı olanlarda da AKUT alevler yaratmaktadır. Bu beton santralları kuralsız bir şekilde her tarafa kurulduğu gibi bunların denetimi de yapılmamaktadır. Depremzedeler temiz hava istiyor.’’ açıklamasında bulundu.

hatay3.png

“NEFES ALAMIYORUZ”

Antakya’nın Altınözü Enek Mahallesi’nde yerleşim yerlerine çok yakın bir yerde bulunan taş ocağından toz bulutu yayıldığını ifade eden yurttaşlar, evlerinde rahat bir şekilde yemek bile yiyemediklerini belirtiyor. Tozların kıyafetlerine yapıştığını ve toz soludukları ifade eden yurttaşlar, yol kapatma eylemi yaparak duruma tepki gösterdi.

Enek Mahallesi’nde yaşayan bir depremzede “Dursunlu ve Enek mahallelerinde bilinçsizce taş ocağı açılıyor ve faaliyet yürütülüyor. Gerekli önlemler alınmıyor ve biz her gün toz soluyoruz. Mahalle içinde astım, KOAH gibi hastalıklarla mücadele edenler var. Artan toz kirliliğine karşı yol kapatma eylemi yaptık ancak polis yolu açtırdı.” açıklamasını yaptı.

Yayılan bu tozla nefes almakta bile zorluk yaşadıkları belirten depremzede, “Bu şehrin çoktan ayağa kaldırılması gerekirdi. Biz hâlâ toz sorunuyla mücadele ediyoruz” ifadesini kaydetti.