Hazinedeki milyonlar milletvekillerinin sağlık harcamalarına aktı

Hazinedeki milyonlar milletvekillerinin sağlık harcamalarına aktı
Yurttaşlar, sağlık hizmetlerinde erişmekte güçlük yaşarken milletvekillerinin sağlık masrafları için Hazine’nin kasasından milyon liralar çıktığı anlaşıldı.

Türkiye’de sağlık hizmetlerine ulaşmak ve bu hizmetlerden verimli bir şekilde faydalanabilmek her geçen gün zorlaşıyor. Kamu hastanelerinde randevu krizi yaşanırken maddi sıkıntılar nedeniyle özel hastanelere gidemeyen yurttaşlar, sağlık hizmetlerine erişemiyor.

BirGün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre, Ocak-Haziran döneminde milletvekillerinin sağlık harcamaları için bütçeden 52 milyon 567 bin TL harcama yapıldığı ortaya çıktı. AKP iktidarında, sağlığın her kademesi paralı hale gelirken sağlıkta kamu payının düşmesi ile birlikte yurttaşlar özel hastanelere mahkum edildi.

saglik-hizmeti.png

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sağlık harcamalarındaki fiyat artışını yüzde 71,6 ölçülen resmi enflasyon oranının üzerine çıkarak yüzde 78, 51 olarak hesapladı. Yurttaşlar, Genel Sağlık Sigortası primi, muayene ücreti, reçete ücreti, ilaç başı para gibi ödeme kalemlerinin yükü altında ezilirken milletvekillerinin sağlık harcamaları için Hazine’den milyonlar harcandı.

Emekli ve asgari ücret zammına, bütçede yeterli kaynak olmadığı gerekçesiyle kapıları kapatan AKP iktidarı, yüklü miktarda maaş alan milletvekillerinin sağlık harcamalarını karşılıyor.

Yurttaşlar, tedavi ve ilaç masraflarını karşılamakta zorlanırken milletvekillerinin tedavi, sağlık malzemesi ve ilaç giderleri için bütçeden 52 milyon 567 bin TL harcama yapıldı.

tbmm2.png

VEKİLLERİN SAĞLIK HARCAMALARI YÜZDE 90 ARTTI

Yalnızca Haziran’da milletvekillerinin tedavi ve sağlık malzemesi için 7,8 milyon TL, ilaç masrafları için ise 580 bin lira harcandı. Geçtiğimiz yılın Ocak-Haziran döneminde 27 milyon 615 bin TL olan milletvekili sağlık harcamaları bu yıl yüzde 90,4 oranında artış gösterdi.

MAAŞLARI ZAMLANDI

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmazken enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte milletvekillerinin maaşlarına zam yapıldı. Milletvekili maaşı 141 bin liradan 169 bin liraya çıkarken hem bakan hem milletvekili emeklisi olanların ise aylık geliri 241 bin liradan 288 bin liraya yükseldi.

Hem milletvekili olup hem de milletvekili emeklisi aylığı alanların geliri ise 239 bin liradan 285 bin liraya çıktı.