İBB’den Öğrenci Kartlarına Düzenleme

İBB’den Öğrenci Kartlarına Düzenleme
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde öğrenci kartı kullananları yakından ilgilendiren bir karar alındı. 30 yaşını geçmiş öğrenci kartı kullanan Öğrenci kartı kullanan yolcuların bundan sonra indirim oranları yüzde 10’a düşecek.

İBB’nin Saraçhane’deki belediye binasında yapılan Temmuz ayının 3. oturumunda öğrenci kartlarına ilişkin yeni bir düzenleme hayata geçti. Bundan sonra 30 yaşını aşmış öğrencilerin, öğrencilikleri devam ediyor olsa dahi aylık tam mavi kart, ve tam aktarma bedellerinde yüzde 10 indirimle seyahat etmesi önerildi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından meclise bu konu hakkında bir yazı gönderildi. Yazıda İstanbulkart için öğrenci tanımının değiştirilmesi gerektiği yer aldı.

ÖĞRENCİLİK TANIMI VE FİYAT DEĞİŞİKLİĞİ

İBB bünyesindeki Hukuk Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı raporda “öğrencilik” ve “fiyat” değişikliğine ilişkin yer alan metin şöyle:

"Öğrenci İstanbulkart tanımı, Milli Savunma Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu kapsamında eğitim gören ve YÖKSİS kaydı doğrulanan öğrenciler ile Milli Eğitim Temel Kanunu, Özel Öğretim Kurumları Kanunu, Çıraklık Eğitim Kanunu ve diğer kanunlar kapsamında eğitim gören ve kaydı elektronik sistem üzerinden doğrulanan kişilere verilen kişiselleştirilmiş İstanbulkartı'nı ifade eder. Lise öğrenimini bitirdiği halde üniversite sınavına girip herhangi bir üniversiteye yerleşmeye hak kazanamayan ya da tercih yapamayan kişiler 1 yıl süre ile öğrenci sayılır. 30 yaşından gün almış öğrencilere ise UKOME kararı ile belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinin yüzde 10 oranı kadar indirim uygulanır."

AKP SIRALARINDAN KARARA TEPKİ

Akp’nin grup sözcüsü Murat Türkyılmaz alınan karara “İBB’ye göre öğrenmenin yaşı 30. Ancak sıfırı tüketmiş bir belediye böyle yapabilir" diyerek tepki gösterdi.