İlber Ortaylı'dan kıyıların gasp edilmesine tepki: Engel olun!

İlber Ortaylı'dan kıyıların gasp edilmesine tepki: Engel olun!
Prof. Dr. İlber Ortaylı, kıyıların halkın kullanımına kapatılıp işletmeler tarafından gasp edilmesine tepki gösterdi.

6. Edremit Kitap Fuarı’nın “Yaşam Boyu Onur Ödülü” tarihçi ve akademisyen yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya takdim edildi. Programın açılışı, Ortaylı’nın gerçekleştirdiği söyleşiyle yapılırken Ortaylı, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

'KIYILARA OTEL KURULMAMALI'

Ortaylı, yaptığı konuşmada, kıyıların kuşatıldığını fakat kıyıların halkın ortak kullanımına kapatılamayacağını ileterek “Türkiye'nin nüfusu malum. Bu nüfusun kıyıları kullanması, bu gidişle mümkün değil. Yakında kıyıların kullanımı büyük kavga çıkartır. O yüzden kıyılara otel kurulmamalı, özel plaj yapılmamalı” ifadelerini kaydetti.

‘BÖYLE SOSYAL DEVLET OLMAZ’

Yaptığı konuşmada, Edremit’in zeytincilik adına çok önemli bir konumda bulunduğunu ve kendisinin de uzun bir süre boyunca burada ikamet ettiğini belirten Ortaylı, “Edremit zeytin bölgesi olduğu hepinizin malumu. Fakat 20 yıla aşkın bir süredir zeytinlik alanlarımız yok ediliyor. Çünkü insanımız aç gözlü. Bu açgözlülük sadece Türklere özgü bir şey de değil. Maden açıyorlar, ağaçları kesiyorlar. Kıyılara otel yapıyorlar. Kıyılara otel yapılması memnudur” açıklamasında bulundu.

Kıyılara el konulduğunu ileten Ortaylı, “Kıyılara el koyamazsın, yok öyle bir şey. Buralar tamamen kamu mülkiyetindedir. Böyle sosyal devlet olmaz” dedi.

ortayli.png

“ENGEL OLUN!’

Tarihçi İlber Ortaylı, nüfusun hızlı bir biçimde arttığına ve kıyılar için ileride büyük kavgalar çıkacağına dikkat çeken Ortaylı, “Bu kavga çıksın istemiyorsanız ki ben istemiyorum. Kıyıların otellere, özel plajlara açılmasına engel olun!” ifadelerini kullanarak yetkili kişilere seslendi.

“SADECE KOÇ AİLESİ KALDI”

Ortaylı, kendisine yöneltilen soru üzerine Türkiye’de zenginliğin sürekli el değiştirdiğini ifade ederek “Türkiye'de servet sahipleri hızlı değişir. 7-8 yaşlarında iken babam bana Türkiye'nin zenginlerini saymıştı. Bugün o listeden sadece Koç ailesi var. Yani aynı Güney Amerika gibi. Servetlerin el değiştirmesi yirmi yılı bulmuyor” açıklamasında bulundu.

‘ZENGİNLERİN TÜKETİM KÜLTÜRÜ DE YOK’

Türkiye’deki kadar gösterişli tüketimin, Batı Avrupa'da bile olmadığını belirten Ortaylı, “Görüyorum, özel uçaklarla, ‘business class’ta çoluk çocuk gidiyorlar 1-2 saatlik yolculuklara. Bizim bu zenginlerin Avrupa'da gittikleri ilk yer neresi biliyor musunuz? Fransa’da, İtalya’da yine işportacılar…Tüketim kültürleri de yok yani" ifadelerini kullandı.

‘DÜNYAYI GÖRGÜSÜZCE GEZENLER VAR’

Toplum olarak dünyayı anlamak ve gezginlik başlıklarında da büyük sıkıntılar yaşandığının altını çizen Ortaylı, “Dünyayı gezin, keşfedin. Gezin derken para saçın demiyorum. Dünyayı görgüsüzce gezenler var. Gezmek demek servet harcamak demek değil, ikinci sınıfta gezilir.” açıklamasında bulundu.