İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim'de başlıyor

İstanbul’un kültür ve sanat dünyasına damga vuran İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim'de bir kez daha perdelerini açıyor

Bu yıl, Koç Holding Enerji Grubu'nun (Aygaz, Entek, Opet, Tüpraş) 20 yıllık desteğiyle hayat bulan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen festival, 28. kez seyircileri büyülemeye hazırlanıyor.

22 Ekim - 19 Kasım tarihleri arasında Mehmet Birkiye’nin küratörlüğünde gerçekleşecek olan bu eşsiz etkinlik, Türkiye’den ve dünyadan toplam 19 farklı oyun, performans ve dans gösterisini sahneleyecek. Biletler ise, 13 Eylül Cuma günü itibarıyla tiyatro severlerle buluşacak.

3-richard.jpg

2022 yılından itibaren küratörlü bir yapıya geçen festivalin bu yılki programı, Kent Oyuncuları geleneğinin usta temsilcilerinden biri olan ve hem oyuncu hem yönetmen hem de tiyatro akademisyeni kimliğiyle sayısız ödül kazanan Mehmet Birkiye’nin ilk küratörlüğüyle dikkat çekiyor.

FESTİVALDE 5 YABANCI, 14 YERLİ YAPIM SAHNE ALACAK

Festival, 5 uluslararası ve 14 yerli yapımı sahneye taşırken, modern tiyatronun nefes kesen örneklerini de gözler önüne serecek. Türkiye’nin en parlak tiyatro sanatçıları Şahika Tekand, Yiğit Sertdemir, Özen Yula gibi isimlerin imzalarını taşıyan yeni yapımlar; prömiyerlerini festivalde gerçekleştirecek. Ayrıca, İKSV’nin Genç Sanatçı Fonu ve Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü ile desteklenen üç özel oyun da ilk defa izleyici karşısına çıkacak.

ALMANYA VE SIRBİSTAN'DAN SHAKESPEARE YORUMLARI İSTANBUL'DA SAHNE ALACAK

ucuncurichard-001.jpg

Dünya tiyatrosuna da kapılarını açan İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl seyircileri adeta bir zaman yolculuğuna çıkaracak. Shakespeare’in en çarpıcı eserlerinden "III. Richard" ve "Hamlet", Berlin’in ünlü topluluğu Schaubühne ile usta yönetmen Declan Donnellan’ın imzasını taşıyor.

Yine, Sırbistan Ulusal Tiyatrosu’nun sürrealist "Macbeth" yorumuyla sahneye getirdiği Nikita Milivojević’in dünyaca ünlü eseri seyircileri büyülemeye aday.

FRANSA'DAN COMEDİE-FRANÇAİSE TÜRKİYE'DE

Ayrıca, Fransız tiyatrosunun önde gelen ismi Comédie-Française, "Hekabe, Hekabe Değil" adlı yapıtıyla Türkiye'ye ilk kez bu festival aracılığıyla konuk olacak.

JAPONYA TİYATROSU İSTANBUL'U BÜYÜLEYECEK

Butoh dansının ustası Ushio Amagatsu ise Sankai Juku topluluğunun etkileyici performansıyla Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yılına özel bir saygı duruşu niteliğinde bir gösteri sunacak.

FESTİVAL 11 FARKLI MEKANDA SÜRECEK

Festivalin 11 farklı mekanda gerçekleştirilecek etkinlikleri, İstanbul’un her iki yakasında geniş bir kitleye hitap edecek. Alan Kadıköy, Arter Karbon, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi gibi mekanlar, bu büyük sanat buluşmasına ev sahipliği yaparken, izleyiciler; tiyatronun büyülü dünyasında kaybolacak.

ONUR ÖDÜLÜ MÜJDAT GEZEN'E

m-g.webp

Bu yılın Onur Ödülü ise, Türk tiyatrosunun dev ismi Müjdat Gezen’e takdim edildi. 5 Eylül’de The Marmara Taksim’de düzenlenen törende ödülünü alan Gezen, İKSV’ye duyduğu derin bağları vurgularken, ödülün kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade etti.

İstanbul Tiyatro Festivali, sanatseverleri yine sanatın kalbine davet ediyor. Bu büyülü yolculuğa katılmak ve sahnede hayat bulan hikayelerin bir parçası olmak için biletler https://www.passo.com.tr/tr/etkinlik-grubu/istanbul-tiyatro-festivali-passo/93613 linkinden alınabilir.