İstanbul'a 2500 yeni taksi, plaka fiyatlarında sert düşüş!

İstanbul'a 2500 yeni taksi, plaka fiyatlarında sert düşüş!
İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), kentsel ulaşım sorunu hafifletmek amacıyla 2500 yeni taksi ihalesine onay verdi.

Bu karar, mevcut taksi tarifelerinde sert bir düşüşe neden oldu. Kararın ardından taksi plaka fiyatlarında yüzde 6'lık bir gerileme gözlemlenirken, son beş ayda bu düşüş yüzde 15'i aştı.

UKOME'NİN KARARI PLAKA FİYATLARINI VURDU

taksi2.jpg

Geçen haftaki UKOME toplantısında, Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi'nin hayata geçmesi kararlaştırıldı. Bu sistem çerçevesinde, İstanbul'a 2 bin 500 yeni taksi eklenecek. Satın alma eklenmesiyle birlikte, şehirdeki taksi plakasında artış yaşanacak ve mevcut plakaların değeri düşecek.

CNBC-e'den Ahmet Bal'ın haberine göre, 1 Nisan'dan bu yana takip edilen üç taksi satıcısının plaka fiyatları, UKOME kararının ardından son aylardaki en düşük seviyeye geriledi. 1 Nisan'da 7 milyon TL, 6,60 milyon TL ve 6,52 milyon TL olan üç plakanın fiyatları, toplantıdan önce 6,1 milyon TL'lik meblağa gerilemişti. Toplantı sonrası ise bu fiyatlar sırasıyla 5,75 milyon TL ve 5,7 milyon TL'ye kadar düştü.

Plaka satıcıları, mevcut ekonomik koşullar altında taksi plakalarının daha da düşebileceğini belirtiyor. İsmini vermek istemeyen bir plaka satıcısı, faizlerin yüksek olması ve toplam plaka yatırımcısı kalmaması nedeniyle fiyatların 5,45 milyon TL'ye kadar düştüğünü aktardı.

Adının açıklanmasını istemeyen satıcı, bir taksi plakasının değerinin 10 milyon lira olması gerektiğini ifade ederek, “Faizler yüksek, piyasada plaka yatırımı yapan vatandaş kalmadı. Normalde bu plakanın değerinin 10 milyon TL olması gerekiyor. Bu plakanın kirası ise 28 bin TL” diye konuştu.

ENFLASYON VE PLAKA FİYATLARINDAKİ GERİLEME

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, nisan ile temmuz ayları arasındaki enflasyon yüzde 11,42 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin beklentilerine göre ağustos ayı enflasyonu da izleniyor, beş aylık enflasyon oranı yüzde 14'e ulaştı. Buradan hareketle, enflasyonun göz önünde tutulduğu, taksi plakalarındaki gerilemenin daha da görünür olduğu görülüyor.

İSTANBUL'DA TAKSİ SAYISI ARTIYOR

İstanbul'da 1990'lı yıllarda bu yana taksi plakası sayısı 17 bin 395 olarak biliniyor ancak İBB, kentteki taksi ihtiyacını karşılamak amacıyla son yıllarda çeşitli yardımlar aldı. Daha önce minibüs ve dolmuşların taksiye dönüştürülmesiyle taksi sayısı 18 bin 395'e çıkarılmıştı. Yeni plaka ihaleleri ve dönüşümlerle birlikte İstanbul'daki toplam taksi sayısının 24'e yaklaşması bekleniyor.

İSTANBUL'UN TAKSİ İHTİYACI DAHA BÜYÜK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sistemlerine göre, İstanbul'da 1000 kişi başına sadece 1,16 taksi düşüyor. Bu oran Paris'te 2,64, Londra'da 2,42 ve New York'ta 1,60 olarak ortaya çıkıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin 2021 yılı raporuna göre, İstanbul'un taksi fiyatı 43 bin civarında ancak mevcut plaka sayıları bu ihtiyacın oldukça altında kaldı.


UYGULAMA TABANLI TAKSİ SİSTEMİ

UKOME toplantısında kabul edilen Uygulama Tabanlı Taksi Taşıma Sistemi, tepe lambası olmayan ve yalnızca uygulama üzerinden çalışan bir sistem olarak hayata geçirilecek. Yalnızca uygulama ve sisteme entegre taksi durakları üzerinden yolcu alacak. Araçların güvenlik bölmeli olması planlanıyor. İlk aşamada bu sisteme 2 bin 500 adet taksi plakası dahil edilecek. Bu plakalar mevcut plakalar arasından seçilmeyecek. UKOME kararının ardından taksi plakaları için ihale yapılacak.