İstanbul’da taksi düzenlemesi yolda! İktidar düğmeye bastı

İstanbul’da taksi düzenlemesi yolda! İktidar düğmeye bastı
AKP iktidarının İstanbul’da yeni yasa teklifiyle taksi sayısını yüzde 73 oranında artırmayı planladığı belirtildi. Bu düzenlemeyle birlikte, taksi sayısının 31 bin 815’e çıkarılması değerlendiriliyor.

AKP iktidarı, yeni yasa teklifiyle İstanbul’da taksi sayısını yüzde 73 oranında artırmayı planlıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, söz konusu yasa teklifiyle İstanbul için özel bir düzenleme yapılacak ve her 500 kişiye en az bir taksi düşecek şekilde taksi sayısının artırılması düşünülüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı verilere göre; yaklaşık 16 milyon nüfuslu şehirde bugün taksi başına 861 kişi düşüyor. Bu sayı, nüfusu yüksek olan şehirlerden Mexico City’de 272, Paris’te ise 378, Londra’da ise 413 seviyesinde seyrediyor.

İMAMOĞLU ÖNERMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığının ilk döneminde, Belediye Meclisi’ndeki çoğunluk AKP ve MHP’de olduğu için önerileri Meclis’ten geçememişti. İmamoğlu’nun ikinci kez seçilmesi ve CHP’nin Meclis çoğunluğunu kazanmasının ardından AKP iktidarı yeni bir eylem planı oluşturdu.

18 BİN 395 TAKSİ BULUNUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre, İstanbul’da toplamda 18 bin 395 taksi var. Yeni düzenlemeyle taksi sayısının 31 bin 815’e çıkartılması planlanıyor. Söz konusu teklifle, operatör lisansı almış cep telefonu uygulamalarına üyelik zorunluluğu getirilecek ve taksilerde denetimin artırılması amacıyla da taksi lisanslarının 5 yıl süreyle verilmesi ve yeni şartlarla yenilenmesi öngörülüyor.

elmadag-13.png

MÜŞTERİ SEÇME ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

Geçtiğimiz yıllardaki İBB verilerine göre, 1990 yılında İstanbul’da bin kişiye 2,38 taksi düşerken İstanbul’un aynı yıldaki nüfusu 7 milyon 309 bin 190 idi. 2021 yılında ise İstanbul’un nüfusu yüzde 117 arttı ve 15,8 milyona yükseldi fakat taksi sayısı bu süre içinde yalnızca %5,7 oranında yükseldi.

TURİST 15 YILDA İKİ KATINDAN FAZLA ARTTI

İstanbul'a gelen turist sayısı da 15 yıl içinde 2 katından fazla yükseldi. Yurttaşlar İstanbul’da taksi bulamazken çok yüksek ücretlerle turistlerin kandırılması haberleri sosyal medyada sık sık kendine yer buluyor.