İstanbul'da öğrenciler "Geçim" sınavından bütünlemeye kalıyor

İstanbul'da öğrenciler "Geçim" sınavından bütünlemeye kalıyor
İstanbul’da yaşam maliyeti son bir yılda yüzde 71,40 oranında artarak, öğrencilerin eğitimlerini sürdürmek için çalışmak zorunda kalmasına neden oluyor.

Türkiye genelinde 2024-2025 akademik yılı için üniversitelere kayıt yaptıran 1 milyon 742 bin 537 öğrenciden 394 bin 351'i İstanbul'da eğitim alıyor.

Türkiye’de 79 vakıf ve 129 devlet üniversitesi bulunurken, bunların 60’ı İstanbul'da yer alıyor. İstanbul’daki üniversitelerde, ön lisanstan doktora programlarına kadar toplamda 1 milyon 612 bin 868 öğrenci eğitim görüyor Bu yıl ise lisans ve ön lisans programları için İstanbul'u tercih eden 191 bin 549 öğrenci bulunuyor.

ARTAN MALİYETLER VE ÖĞRENCVİLERİN ZORLUKLARI

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre, şehirdeki yaşam maliyetinin artışı, hem öğrenciler hem de çalışanlar için büyük bir zorluk oluşturuyor. Kira fiyatları, ulaşım masrafları ve genel yaşam giderleri her geçen gün yükseliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), Eylül ayında yurt ücretlerine yüzde 50 zam yaparken, KYK bursları ve kredileri de sadece 2 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Bu durum, öğrencilerin geçimlerini sağlamakta zorlanmalarına yol açıyor.

TALEBELERDEN YAŞANAN ZORLUĞA DAİR YORUM

İstanbul’da hukuk eğitimi gören öğrenciler, yaşadıkları zorlukları aktarıyor. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Tîjda Peker, KYK yurtlarında üç yıldır kaldığını ve yurt koşullarının son derece yetersiz olduğunu ifade etti. “Yurtta 10 kişilik odalarda kalıyorduk, 9 kişiye 1 tuvalet düşüyordu. Kahvaltıda bir poğaça veriliyor, akşam yemeğinde de aynı şekilde. KYK bursları yetmediği için part-time işler bulmak zorunda kalıyoruz” dedi.

KİRA VE FATURA YÜKÜ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Rodin Aydın, iki kişi kaldıkları dairede aylık 18 bin lira kira ödediklerini ve bu rakama faturaların da eklenince büyük bir mali yük oluştuğunu belirtti. Aydın, “Ailelerimiz de bize yeterince destek olamıyor. KYK bursu çok düşük. Birçok öğrenci eğitimini bırakmak zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Ali Talay ise yurt şartlarından memnun kalmadığı için arkadaşlarıyla birlikte ev tuttuğunu, ancak yurt ve okul arasındaki uzaklığın da sorun yarattığını aktardı. “Yurtta verilen yemeklerin kalitesi düşüktü, aldığımız burs zaten hiçbir şeye yetmiyordu” diyerek yaşadığı zorlukları dile getirdi.