İzBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in görevinin sonlanmasının ardından geçmiş ve şimdiki tepkiler gündeme oturdu.

İzBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in görevinin sonlanmasının ardından geçmiş ve şimdiki tepkiler gündeme oturdu.
Son dönemde ülke genelindeki Büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki tiyatroların genel sanat yönetmenlerinin görevlerine son verilmesi ve/veya görev süreleri dolduktan sonra yeni bir görevlendirme verilmemesi tartışmalara yol açtı.

GÖREVDEN ALINDI, TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

y2.jpg

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in görev süresinin sona ermesinin ardından belediye başkanı tarafından yeniden görevlendirilmemesi haberleri kamuoyunda yer almıştı.

Konuya ilişkin DETİS (Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği) bir açıklama yapmış, bu açıklamada Yücel Erten’e yapılan tutum eleştirilmişti. DETİS Yönetim Kurulu, “Sanatın bürokrasiye teslim edilmesi ‘Özgür, Özerk, Özgün’ sanat anlayışımızla kabul edilemez.” dedi.

“MURAT DALTABAN DA GÖREVDEN ALINMIŞTI”

m1.webp

Benzer bir prensiple görevden alınma durumu daha önce Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban’ın da başına gelmişti. Tiyatro camiasının önemli isimlerinden olan Murat Daltaban, söz konusu görevden alınma olayına ilişkin olumsuz eleştirilerini dile getirmiş, konu; tiyatro camiası başta olmak üzere gündemde yer etmiş, verdiği bu karardan ötürü Bursa Nilüfer Belediyesi eleştirilmişti.

Oyuncu, yönetmen, çevirmen Yücel Erten de kendisine yapılan tutumun haksız gerekçelerle olduğunu dile getirmişti. DETİS Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği de, İzBBŞT kurucu sanat yönetmenliğine saygın bir ismin getirilmesinin kendilerinde mutluluk yarattığını belirtti.

“Geride kalan üç yılda, kimi eksiklerine ve sancılarına rağmen yeni bir tiyatro var edildi” dedi. Kararın politik olduğuna vurgu yapan tiyatro camiasından pek çok isim ve DETİS aynı zamanda Yücel Erten’in 71 yıl sonra tekrar kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmasının kamuoyunu mutlu ettiğini dile getirdi.

“YÜCEL ERTEN GELDİĞİNDE TEPKİLERİ DE BERABERİNDE GETİRMİŞTİ!”

haber240'tan Şafak Tok'un haberine göre, İzBBŞT’nin 71 yıl sonra tekrar kurulması aşamasında yapılan genel sanat yönetmeni seçiminde ve oyuncu seçmelerinde çıkan liyakat haberleri de hatırlandı. Tiyatro camiasında, o dönem sınava giren ve torpili olmadığı için kadroya giremeyen oyuncuların serzenişleri de tekrar gündeme geldi.

NE OLMUŞTU?

y1.jpg

Şafak Tok sınav sürecini hatırlattı. 71 yıl sonra İzmir gibi önemli bir kentte bir şehir tiyatrosunun açılması haberi gerek sanat severleri gerekse tiyatro sanatçılarını çok heyecanlandırmıştı. 2021 yılında, kuruluş aşamasında tiyatro; belediyenin resmi sitesinden duyurulduğu gibi genel sanat yönetmenini ve oyuncuları sınav ile seçecekti.

O dönem, başvurular arasından seçilecek olan Genel Sanat Yönetmeni adaylarının seçimindeki jüri üyelerinden biri Yücel Erten’di. Başvurların ardından hiçbir başvuru kabul edilmedi ve Genel Sanat Yönetmeni seçmekle yükümlü olanlardan biri olan Yücel Erten kendini İZBBŞT’nin Genel Sanat Yönetmeni olarak atatmıştı.

Bu durum tiyatro camiasında büyük bir infilale yol açmış, Yücel Erten’in ve diğer jüri üyelerinin yanı sıra belediye yetkililerinin bu tutumu eleştirilmişti.

“OYUNCU SEÇMELERİ TORPİLLİ MİYDİ?”

Genel Sanat Yönetmenliği seçiminin devamında yapılan oyuncu seçmelerinde ise seçmelerin 2 aşama olarak yapılacağı duyurulmuştu. İlk aşama dans, ikinci aşama oyunculuk sınavıydı ancak başvuran adaylar (çok iyi dans eden oyuncular dahi) dans sınavında 1 dakikadan bile az süre tanındıktan sonra ikinci aşamaya geçirilmemişlerdi, sınavda dans etmediklerini belirtmişlerdi. Oysa ki bir tiyatroda, dansın çok önemli olmakla birlikte ilk önemli olan unsurun oyunculuk olduğunu dile getiren adaylar, kendilerini asıl alanları olan oyunculuk sınavında dahi gösteremediklerinden dem vurmuşlardı.

O dönem sınava giren ve mağdur olan, başka kentlerden sırf sınav için İzmir’e gelen ve maddi durumları el veremeyen pek çok “torpilsiz” oyuncu oyunculuk sınavına gitmiş ama oyunculuk sınavına alınmamışlardı. Gerekçe dans sınavını/aşamasını geçemedikleri idi. Oyunculuk sınavına gelen ve sınanmadıklarını anlayan oyunculuk lisans mezunu oyuncular gibi duayen tiyatro insanı Müjdat Gezen de bu durumu ve kendi okulundaki oyuncuların sınava alınmamasını eleştirmişti. Gezen, o dönem sınavlar hakkında geniş bir açıklama yapmış Y.Ö.K'e bağlı olmadığı için Müjdat Gezen Sanat Merkezi mezunlarının sınava alınmamış olmasına olumsuz eleştiri getirmişti.

mg1.jpeg

Müjdat Gezen konuya ilişkin yaptığı açıklamada bir nüansa dikkat çekmişti. "Bence buradaki en önemli nüans şu olmalı: Siz, fırsat eşitliği tanıyarak gençlere sınava girme hakkı verin ve kapılarınızı açın; yetenekli ve başarılıysa alın, yeteneksiz ve başarısızsa almayın."

Yanı sıra Genel Sanat Yönetmeni seçmek için bulunan jürilerden biri olan Yücel Erten’in adaylar arasında olmamış olmasına rağmen Genel Sanat Yönetmeni olarak atanması bu seçmelerin “liyakat kisveli” olduğuna dair eleştirileri de peşinden getirmişti.

İZBBŞT’nin atanacak/seçilecek yeni genel sanat yönetmeni ise merakla bekleniyor.