İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü'den sonra...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Levent Üzümcü'den sonra...
Geçtiğimiz günlerde Yücel Erten'in yerine Levent Üzümcü'nün İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevinin sonlanmasının ardından Levent Üzümcü'nün bu göreve getirilmesi, kamuoyunda spekülatif açıklamalara neden oldu.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in yeni dönemde görevine devam ettirilmemesi sonrasında tiyatronun yeni Genel Sanat Yönetmeni'nin kim olacağı merak ediliyordu.

Bu isim belli oldu, Levent Üzümcü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncusu olan Üzümcü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (İZBBŞT) yeni Genel Sanat Yönetmeni oldu.

Yücel Erten'in çok tartışmalı Genel Sanat Yönetmenliği görevi ve tiyatronun kadrosuna aldığı oyuncuların seçimindeki şaibeli tutumu tiyatro camiasında derin bir infiale yol açmıştı.

Geçtiğimiz günlerde görevine devam etmemesi yönünde belediyeden bir karar çıkmıştı. Yücel Erten'den boşalan Genel Sanat Yönetmeni koltuğuna oturtulan Levent Üzümcü ise 2015 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKP'deyken, Darülbedayi'den (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu) ihraç edilmişti.

PEKİ LEVENT ÜZÜMCÜ NEDEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ?

1996 yılından beri İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncusu olan Levent Üzümcü, Gezi olayları sürecindeki duruşu ve Sosyalist Enternasyonal'de yaptığı konuşma sebebiyle Mayıs 2015'te İstanbul Büyükşehir Belediye Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edilmesinin ardından Ağustos 2015'te görevinden ihraç edilmişti.

HEM TEBRİK HEM ELEŞTİRİ

Tiyatro camiasından ve camia dışından pek çok kesim CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu tavrını da hem destekledi hem de eleştirmeye başladı. Söz konusu olumsuz eleştirilerin eksendeki sebebi, CHP'lilerin de AKP'liler gibi kendi cenahından isimleri gerekli görevlere getirdiği yönünde.

Konu ile ilgili sosyal medyada bazı serzenişler de gözden kaçmadı.