İzmir Körfezi'nde büyük çevre felaketi, 1.8 milyon TL ceza, oksijen seviyesi sıfır!

İzmir Körfezi'nde büyük çevre felaketi, 1.8 milyon TL ceza, oksijen seviyesi sıfır!
İzmir Körfezi, son günlerde yaşanan çevre felaketi ile gündemde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda, Körfez'deki kirliliğin ve balık ölümlerinin nedeni netleşti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü, Çiğli ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin çevre mevzuatına uygun şekilde işlemeyen atık su arıtımı sebebiyle 1 milyon 858 bin 610 TL ceza ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca, sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Bakanlık ekiplerinin yaptığı araştırmalar, İzmir Körfezi'ndeki su kalitesinin kritik seviyede bozulduğunu ortaya koydu. Balık ölümleri sonrası yapılan ön incelemede, Körfez'de amonyak miktarının olması gereken seviyenin tam 50 kat üzerine çıktığı belirlendi. Oksijen seviyeleri ise alarm verici bir şekilde 0’a kadar düştü. Bu durum, balıkların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamayarak ölümüne yol açtı.

Son olarak, 9 Eylül'de İzmir Körfezi'nde deniz suyu renginin yeşil ve kahverengiye dönmesi ve Karşıyaka ilçesi Aksoy Mahallesi'nde çok sayıda ölü balığın deniz yüzeyine çıkması, çevre felaketinin boyutlarını gözler önüne serdi. Bu gelişmeler, İzmir Körfezi'nde yaşanan ekolojik krizin ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.