Kadınların kendi soyadlarını kullanmasını engelleyen düzenleme Yargı Paketi’nden çıkarıldı - Son dakika

Kadınların kendi soyadlarını kullanmasını engelleyen düzenleme Yargı Paketi’nden çıkarıldı - Son dakika
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nazlıaka, kadınların kendi soyadlarını kullanabilmelerine ilişkin tartışmalı düzenlemenin 9. Yargı Paketi2nden çıkarıldığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Aile Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Gölge Bakanı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 9’uncu Yargı Paketi’nden, kadınların evlendikten sonra soyadlarını tek başına kullanmalarını engelleyen düzenlemenin 9. Yargı Paketi’nden çıkarıldığını duyurdu.

Nazlıaka, soyadı dayatmasının sadece bir isim tercihi meselesi olmadığının altını çizdi ve "Bu durum kadınların kimliğine sahip çıkma hakkıdır, kadın-erkek eşitliği hakkıdır ve bir ailenin eşitlik esasına dayalı olarak kurulmasını ifade eder.” ifadelerini kullandı.

aylin-nazliaka.png

Kadının kendi soy kütüğünden bir başka soy kütüğüne geçmeme hakkının da bu eşitliğin bir parçası olduğunu vurgulayan Nazlıaka, “Kadınların kendi tercih hakkı ve yaşam tercihlerini belirleyebilmesi bir demokrasi hakkıdır" açıklamasında bulundu.

TBMM'de basın açıklaması gerçekleştiren Nazlıaka, görüşmeler sonucunda kadınlara soyadı dayatmasının 9’uncu Yargı Paketi’nde çıkarıldığını "müjde" diyerek açıkladı. "Türkiye kadın hareketindeki tüm kız kardeşlerime teşekkür ederim" ifadesini kaydeden Nazlıaka, “Tabi Anayasa Mahkemesi'nin bu yönde vermiş olduğu bir karar var. Bu karara uyularak, aynı zamanda anayasaya uyulması noktasında bizim son derece hassas olduğumuz bir unsurdur.” açıklamasını yaptı.