Kayıp 729 bin Suriyeli uyarısı: “İşlenecek suçların soruşturması yapılamaz”

Kayıp 729 bin Suriyeli uyarısı: “İşlenecek suçların soruşturması yapılamaz”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın, önceki günlerde söylediği “3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını gördük” gördük itirafının ardından uzmanlar kritik bir uyarıda bulundu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği açıklamada, toplamda 729 bin Suriyelinin belirttiği ikamet adresinde olmadığını açıklamış ve bu kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Bu kişilere adreslerini güncellemeleri için Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderdiklerini ifade eden Yerlikaya, adresi güncellemeleri için önce 90 gün, ardından iki ay daha süre vereceklerini ve bu süre dolduğunda bu kişilerin eğitim, sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacaklarını belirtti.

Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın aktardığına göre, Güvenlik Politikaları Uzmanı Burak Yıldırım, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu durumun yaratacağı riskleri vurgulayarak 729 bin sığınmacılardan herhangi birinin bir suç işlemesi ve kaçak yollardan Suriye’ye geri dönmesi halinde herhangi bir idari tahkikat yapılmasının da mümkün olmayacağını anlattı.

yerlikaya.png

Yıldırım, “Yani bu kişilerin işleyebilecekleri cinayetler faili meçhul olarak kalacaktır, mülke zarar verme suçları tazmin edilemeyecektir” ifadeleriyle uyarılarda bulunarak bu durumda, izleri büyük ölçüde kaybolan kişilerin hangi faaliyetlerle meşgul olduğunun da bilinemeyeceğini kaydetti.

Yıldırım, açıklamasının devamında, “İstihbarata konu olan bir faaliyetin öznesi olabilirler. 729 bin kişi içinde istatistiki olarak yabancı bir istihbarat teşkilatının varlığını kaçınılmazdır” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL’DA 530 BİN SURİYELİ YAŞIYOR

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’nın göç istatistiklerini baz alarak bir rapor yayınladı. Bu rapora göre, 202r yılının ağustos ayı itibarıyla Türkiye’de 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli, geçici koruma statüsüne sahip bulunuyor. Toplamda 16 milyon 186 bin 141 kişinin yaşadığı İstanbul’da ise kayıtlı olarak 530 bin 217 Suriyeli yaşıyor. İstanbul’u 430 bin 176 Suriyeli ile Gaziantep takip ediyor.