Kirada yeni dönem! Yılda iki kez kira zammı gelecek

Kirada yeni dönem! Yılda iki kez kira zammı gelecek
Kirada yeni dönem. Rayiç bedelin çok altında kalan kiralarda yılda iki kez artış kararı verildi.

Kira davalarındaki uzun bekleyişleri ve dosya yığılmalarını önlemek amacıyla getirilen arabuluculuk kurumu, çeşitli çözümler sunuyor. Bu çözümlerden biri, hem ev sahipleri hem de kiracılar açısından önemli bir yenilik taşıyor.

Arabulucular önündeki müzakerelerde, yılda iki kez kira artışı yapılması önerisi öne çıkmaya başladı. Ev sahipleri kira bedelinin düşük olmasından şikayet ederken, kiracılar ise kiraların yüksekliğinden şikayet ediyor. Bu durum, tarafların bir kira miktarı üzerinde anlaşmasını zorlaştırıyor. Arabuluculuk kurumu, ev sahibi ve kiracı ilişkilerinde giderek daha fazla rol oynamaya başlarken, arabulucular tarafından sıklıkla önerilen çözümlerden biri de yıllık iki kez kira artışı yapılması oluyor.

Kira zam oranları belli oldu | Ekonomi Haberleri

Öne çıkan bir arabuluculuk örneğinde, bir emekli mülk sahibi kirasının piyasa değerinin çok altında kaldığını belirtti. Kiracı ise aylık 4 bin TL kira ödüyordu ve rayiç bedelin 24 bin TL olduğu iddia ediliyordu. Taraflar arabulucuya başvurdu ve kademeli bir artış planlaması yapıldı.

Anlaşma sonucu ilk 6 ay için kira 8 bin TL'ye, ikinci 6 ay için ise 14 bin TL'ye çıkarıldı. Böylece kira bedeli yıl içinde iki kez artırıldı ve taraflar anlaşmadan memnun kaldı.

Bir diğer arabuluculuk örneğinde, kira tespit davası devam ederken taraflar arabulucuya giderek anlaşma sağladı. Mahkeme süreci devam ederken benzer konutlar için belirlenen rayiç kira 24 bin TL olarak tespit edilmişti.

Taraflar arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden, aylık 20 bin TL kira bedelinde uzlaşarak davayı sona erdirdi.