Külliyeden AKP’li belediyelere milyonlarca liralık bağış! Belgeleri ortaya çıktı

Külliyeden AKP’li belediyelere milyonlarca liralık bağış! Belgeleri ortaya çıktı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerinden önce İstanbul’daki 24 AKP’li belediyeye 45’er milyon lira aktardığını açıkladı. Çarpıcı iddianın belgeleri ortaya çıkarken açıklama kısmında ‘Bağış’ yazılması dikkatleri çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği ‘SGK borçları’ tartışmasına cevap verdiği açıklamasında, İstanbul’da AKP’li 24 ilçe belediyesine 45’er milyon TL’lik seçim yardımı yapıldığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeme getirdiği SGK borçları tartışmasına cevap verdiği açıklamasında, AKP iktidarının kamu kaynağını kullanarak seçim çalışması yaptığını gündeme getirdi.

31 Mart yerel seçimlerinden önce Cumhurbaşkanlığı kanalıyla İstanbul’da AKP’li 24 ilçe belediyesine 45’er milyon TL’lik seçim yardımı yapıldığını kaydetti. Paranın sadece Cumhur İttifakı‘nın ortağı olan MHP’nin elindeki Silivri’ye verilmediği görüldü. Yerel seçimlerin ardından, birçoğu CHP’nin kazandığı belediyelere aktarılan 45’er milyonun belgesinde ‘Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ yazıldığı fark edildi.

Devlet bankaları aracılığıyla havale olarak aktarılan paranın açıklama kısmında ‘Bağış’ ibaresinin olması ise dikkatleri çekti.

Karar’dan Sema Kızılarslan’ın haberine göre, bazı eski AKP’li başkanlar iddiayı kabul etmezken CHP’li Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Bahçetepe, Tuzla Belediye Başkanı Bingöl ve Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş, aktarılan kaynağı doğruladı.

imaro.png

BELGELER ORTAYA ÇIKTI

AKP iktidarının yerel yönetimlerin prim borçlarının tahsili hakkında yaptığı çalışma, “muhalif belediyelerin hizmet etmesini engellemek amaçlı” diye eleştirilmişti. Konuya ilişkin, 3 Ağustos günü açıklamalarda bulunan Ekrem İmamoğlu, “Cumhurbaşkanlığı, tüm AK Partili belediyelere seçimden önce 45 milyon lira hibe para göndermiş. Sadece MHP’li diye Silivri’ye göndermemişler. Ortaklarına bile vermiyorlar. Trajikomik gerçekten. Partizanlık bu ülkedeki en kötü şeylerden biri” açıklamasında bulundu. Söz konusu hebere göre, hem eski hem de yeni CHP’li belediye başkanları bu iddiaları yanıtladı.

ekran-goruntusu-2024-08-15-064407-rzzl.webp

"GELDİ AMA BAŞKA YERDEN"

2014-2024 yılları arasında iki dönem Üsküdar’ı yöneten Hilmi Türkmen, İmamoğlu’nun “yalan” söylediğini ileri sürerek “Böyle bir şey yok. Eski seçim döneminde böyle bir hibe yardımı olmuştu ama bu dönem olmadı. Yalan söylüyorlar, insanlar da inanıyor. En azından siz aradınız, kimse arayıp doğru mu yanlış mı diye bile sormuyor. Bahsettikleri para yardımını ben görmedim” ifadelerini kullanmıştı.

Eski AKP’li Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da Türkmen’in söylediklerini onaylayarak “Bize ulaşan böyle bir para yok. Belediye kaynakları kendilerinde. Varsa belgeleri çıkarsınlar” açıklamasında bulundu.

Eski Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı diğer eski başkanlar gibi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan bir destek almadıklarını ifade etti ve “Böyle bir şey yok. İller Bankası’ndan almıştık ama bakanlıklardan bize para gelmedi” ifadelerini kaydetti.

31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından koltuğa oturan CHP’li Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Hakan Bahçetepe, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl ve Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, iddiayı doğruladı. Başkan Bingöl, konuya ilişkin “Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’ndan değil ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 45 milyon TL’lik bir para gelmiş” açıklamasını yaptı. Dedetaş ise, hibenin Üsküdar’a da yollandığını belirtti.

ekran-goruntusu-2024-08-15-064431-vobz.webp

İŞ İNSANLARINDAN DA DESTEK

Söz konusu hibeye ilişkin açıklamalar yapan CHP Grup Başkanvekili ve hukukçu Gökhan Günaydın, belediyelere gönderilen dekontlu yardım dışında “örtülü olarak” da yollanan paralar olabileceğini vurgulayarak “İstanbul’da 39 ilçe belediyesi var. Yerel seçimden önceki dağılımına şöyle bakabiliriz: 14’ü CHP’li, 1’i MHP’li, 24’ü de AKP’li... Bu 45’er milyon lira yalnızca AKP’li belediyelere yollanmış. CHP’li belediyelere zaten yok.” ifadelerini kaydetti.

İlginç olan tarafından, tek MHP’li belediye olan Silivri’ye de bütçe aktarılmamış olduğunu söyleyen Günaydın, “Bunlar resmi kaynaklardan gönderilen paralar. Siyasetin finansmanı denilen bir şey var. Açıktan para alma ve para verme, AKP’nin siyaset finansmanı düzeninin vakayı adiyesi. Bu bağlamda bu arkadaşlar da hem bazı harcaması denetlenmeyen ve hesabı sorulamayan fonlardan hem örtülü ödeneklerden bu parayı almış olabilirler. İlaveten açıktan iş adamları da görevlendirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

ESKİ BAŞKANA SUÇ DUYURUSU

31 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerde CHP’ye geçen Üsküdar Belediye Başkanlığı, AKP’li eski başkan Hilmi Türkmen hakkında “birden çok kez görevi kötüye kullanmak” ve “edimin ifasına fesat karıştırmak” gibi suçlardan suç duyurusunda bulundu. İstanbul Anadolu Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan dilekçede, Kalyon İnşaat’la yapılan sözleşmelerin dışına çıkıldığı iddia edildi ve “Satış gelirleri üzerindeki denetim, kontrol ve tasarruf belediyedeyken yüklenici firmaya terk edilmiştir. Yüklenicinin belediyeye ödeyeceği yüzde 45 satış toplam geliri payı karşılığı olarak öngörülen 395 milyon 325 bin lira + KDV’nin 375 milyon 282 bin + KDV’ye indirilerek revize edilmesi de belediye aleyhine kamu zararına neden olmuştur” ifadeleri kullanıldı.